Свет

Јужна Африка: Владајући АНЦ освојио 40 одсто гласова на парламентарним изборима

На основу резултата са 97 одсто бирачких места, АНЦ има 40,14 одсто гласова, а главна опозициона странка, Демократски савез, 21,7 одсто
Јужна Африка: Владајући АНЦ освојио 40 одсто гласова на парламентарним изборима© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Владајући Афрички национални конгрес (АНЦ) освојио је нешто више од 40 одсто гласова на парламентарним изборима у Јужној Африци, саопштила је изборна комисија.

На основу резултата са 97 одсто бирачких места, АНЦ има 40,14 одсто гласова, што је пад у односу на 57,5 одсто подршке, колико је ова партија имала на последњим изборима 2019. године, преноси Ројтерс.

Главна опозициона странка, Демократски савез, има 21,7 одсто гласова, док је нова странка под називом Копље нације, бившег председника Џејкоба Зуме освојила 14,8 одсто гласова на изборима одржаним у среду.

То је најгори изборни резултат АЦН од 1994. године, када је предвођен Нелсоном Манделом дошао на власт, а ови резултати указују да ће АЦН морати да уђе у коалицију са једном или више странака да би била формирана парламентарна већина, пренео је раније Ројтерс.

На изборима су биране покрајинске скупштине у свакој од девет покрајина земље и нови национални парламент који ће бирати следећег председника Јужне Африке.

Право гласа на изборима имало је око 27 милиона грађана.

image