Свет

Европски званичници подржали израелски план о прекиду ватре у Гази

Бајден је изнео израелски план у три фазе за окончање сукоба у Гази, који су израелски званичници понудили Хамасу
Европски званичници подржали израелски план о прекиду ватре у Гази© Tanjug/AP Photo/Moti Milrod, Haaretz

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поздравио је предлог израелског споразума о прекиду ватре у Појасу Газе, који је у петак изнео председник САД Џозеф Бајден.

Гутереш је на мрежи Икс навео да је дошло време да се заврше "патња и уништавање у Гази" и позвао све стране да "искористе прилику за прекид ватре, пуштање свих талаца, гарантован неометан хуманитарни приступ и на крају одржив мир на Блиском Истоку".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен такође је навела да се слаже са Бајденом да је предлог значајна прилика за кретање ка завршетку рата и патњи цивила у Гази.

"Овај приступ у три корака је избалансиран и реалистичан. Њему је сада потребна подршка страна", написала је Фон дер Лајен на мрежи Икс.

План је поздравила и министарка одбране Немачке Аналена Бербок, која је оценила да израелски предлог који је изнео Бајден "пружа трачак наде и могућ излазак из ратног ћорсокака".

Она је истакла и да милитантна група Хамас мора да докаже своју приврженост крају конфликта.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон поздравио је у петак план Израела, као и бивши амерички председник Барак Обама, који је оценио да прекид ватре "неће решити дугогодишњи сукоб између Израелаца и Палестинаца", али да "може да заустави крвопролиће које је у току".

Бајден је јуче изнео израелски план у три фазе за окончање сукоба у Гази, који су израелски званичници понудили Хамасу.

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштила је да је Израел овластио преговараче да представе споразум о примирју у Гази након што је Бајден открио детаље плана о прекиду ватре.

Истовремено, палестински Хамас саопштио је да позитивно гледа на садржај израелског предлога о прекиду ватре у Гази који је изнео Бајден.

image