Свет

Белгија против одлуке Немачке и САД: Не дају Украјинцима да нападну Русију њеним оружјем

Александар де Кро је у Вашингтону, пре састанка са америчким председником Џозефом Бајденом, подсетио да је ове недеље потписао уговор са украјинским председником Владимиром Зеленским који предвиђа испоруку Украјини борбених авиона Ф-16, али је истакао да је споразум врло јасан и да се ти авиони могу користити само на тлу Украјине
Белгија против одлуке Немачке и САД: Не дају Украјинцима да нападну Русију њеним оружјем© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Белгијски премијер Александар Де Кро изјавио је да Белгија не намерава да дозволи Украјини да користи оружје које је добила од Белгије за нападе на територији Русије.

Де Кро је у Вашингтону, пре састанка са америчким председником Џозефом Бајденом, подсетио да је ове недеље потписао уговор са украјинским председником Владимиром Зеленским који предвиђа испоруку Украјини борбених авиона Ф-16, али је истакао да је споразум врло јасан и да се ти авиони могу користити само на тлу Украјине.

"То је споразум који је закључен и ја желим тога да се држим", рекао је Де Кро, преноси белгијски портал 7сур7.

Овај став поновљен је у петак и у саопштењу из кабинета министарке одбране Лудивин Дедондер, наводи портал РТБФ.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је прошле недеље савезнике да повуку забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Русије.

Ту забрану је јуче укинула Немачка, након истог потеза Сједињених Америчких Држава.

Украјина нема дозволу Италије да користи оружје које јој испоручи та земља да циља мете на територији Руске Федерације, већ га искључиво може користити "да би се одбило руско напредовање и гарантовала слобода земље", изјавио је министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

Тајани је рекао да Италија одбацује рат и да не може да обезбеди оружје за напад на Русију, преноси римски лист "Фато котидијано".

image