Свет

Украјина разочарана због одлуке Вашингтона да допусти ударе на руску територију

Кијев жели да Вашингтон дозволи ширење напада ван харковске области
Украјина разочарана због одлуке Вашингтона да допусти ударе на руску територијуGetty © Philip Reynaers / Photonews

Украјина је разочарана одлуком САД да делимично укине забрану употребе америчког оружја за циљеве који се налазе у дубини руске територије, извештава "Политико".

Последњих недеља на Западу су се интензивирале дебате о томе да се допусти Кијеву да користи оружје дугог домета за нападе унутар руске територије, посебно након што су руске трупе оствариле значајан напредак у Харковској области.

Многе чланице НАТО-а су подржавале овај заокрет.

САД, главни савезник Кијева, у почетку су биле забринуте због могуће ескалације сукоба у Украјини. Ове седмице је неколико западних медија потврдило да је Вашингтон дао зелено светло за "ограничене ударе", а одлуку је касније потврдио и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Двојица званичника из канцеларије Владимира Зеленског, која су желела да остану анонимна, изјавили су да у Кијеву "постоји извесна фрустрација због ових ограничења.

"Политико" је објавио да је Вашингтон одобрио употребу оружја дугог домета само у харковском сектору фронта, уз напомену да је "то само почетак."

"Политико" такође наводи да ће се Зеленски у суботу састати са америчким министром одбране Лојдом Остином у Сингапуру како би разговарали о ударима на Русију.

Промена политике Вашингтона, коју су неки западни медији већ описали као ново поглавље у сукобу, изазвала је забринутост Бајденове администрације да би Русија могла да заузме Харков, други по величини град у Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је став САД о ударима на Русију "непромишљеним", упозоравајући да би то могло изазвати "велику ескалацију." Песков је додао и да је Кијев већ изводио нападе на руску територију оружјем америчке производње без одобрења Вашингтона.

Последњих недеља и месеци неки украјински напади на руске пограничне области погодили су цивиле и критичну инфраструктуру, проузрокујући и десетине цивилних жртава.

Руски председник Владимир Путин је рекао да ће Москва успоставити "санитарни кордон" у областима које контролише Украјина како би спречила нове нападе.

Прошлог месеца Путин је изјавио да циљ руске офанзиве на Харков није заузимање самог града, већ стварање безбедносне зоне.

image