Свет

Тектонска померања у свету: Шта повезује сукоб у Украјини, покољ у Гази и напетости око Тајвана

Ескалација проблема у ове три области резултат је сукоба између два табора новог светског поретка, тврди арапски мислилац, а кључни проблем у данашњем свету је што не постоји глобални консензус о прерасподели моћи
Тектонска померања у свету: Шта повезује сукоб у Украјини, покољ у Гази и напетости око ТајванаGetty © Mohammed Hamoud

На први поглед, сукоб у Украјини, покољ у Гази и проблеми око Тајвана могу да изгледају као одвојена и неповезана регионална питања, али у суштини то није тако, изјавио је мислилац Ебрахим Хашем из Уједињених Арапских Емирата, у разговору са Макром Сиром за сајт "Јуросинерџис".

На дубљем нивоу, наставља Хашем, ова три жаришта представљају последњи дах старог, пропадајућег светског поретка и рађање новог света.

"Ове три капије се отварају пред нашим очима, а вештачки темељи, на којима су до сада почивали, почели су да се урушавају, услед дубоких тектонских померања у свету", тврди Хашем. "Ове промене су и фундаменталне и структуралне, и никаква пропаганда или површна акција их не може зауставити."

Ескалација проблема у ове три области резултат је сукоба између два табора новог светског поретка. Заправо, тврди овај мислилац, кључни проблем је што "не постоји глобални консензус о прерасподели моћи."

"Први табор, који углавном укључује Колективни запад и његове вазалне државе", сматра Хашем, "представља глобалну мањину која очигледно губи своју моћ, али која, што је и нелогично и арогантно, и даље жели да намеће своју вољу `остатку света`."

Други табор, према Хашему, представља "глобалну већину, која поново преузима иницијативу и с правом захтева једнакост и правду у глобалном управљању."

"Ако посматрамо ова три сукоба", додаје овај мислилац, "лако је увидети која је страна варварска, нереална, несигурна и огрезла у заблудама." Она већ губи дах, тврди Хашем. "Други табор је цивилизован, реалан, рационалан, све самоуверенији и све снажнији."

"Светски поредак се неизбежно мења", закључује Хашем. "Када се дефинишу и институционализују контуре новог поретка, свет више неће личити на оно што смо гледали дуже од једног века".

Ционистима је за сада дозвољен геноцид над Палестинцима, тврди овај мислилац, јер им то омогућава политичка, економска и војна подршка Вашингтона, Лондона и Брисела.

Наставља се и рат исцрпљивања у Украјини, каже Хашем, и додаје: "У Украјини НАТО покушава да ослаби Русију, не бринући за животе Украјинаца. Мировни преговор за сад нису на видику. Запад сада прети да ће послати трупе у Украјину. Руске нуклеарне подморнице су већ у покрету. Информациони рат се интензивира на обе стране."

Кина је позвала САД да следе договорену политику "једне Кине", али Американци желе ескалацију са Кином, сматра Хашем.

"Тајван се наоружава. Америчка делегација је управо поново отишла у Тајпеј. Избијање борби у Тајванском мореузу", закључује овај мислилац, "вероватно је само питање времена."

Нажалост, нови поредак неће бити остварен без крвопролића и људских жртава. Можемо очекивати још ратова које ће трајно променити овај свет, сматра арапски мислилац.

image