Свет

Како је Бајден рекао "да" Кијеву: Страх да ће Украјина изгубити територије

После састанка са лидером кијевског режима, Ентони Блинкен, Лојд Остин и начелник генералштаба САД ваздухопловни генерал Чарлс Браун су успели да убеде америчког председника да укину ограничења да оружје добијено од САД користе за нападе на Русију
Како је Бајден рекао "да" Кијеву: Страх да ће Украјина изгубити територије© Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

Саветник за националну безбедност председника САД Џејк Саливан и државни секретар Ентони Блинкен убедили су америчког лидера Џозефа Бајдена да је неопходно да укине забрану удара украјинских оружаних снага дубоко на руску територију користећи оружје које је испоручио Вашингтон, пише "Политико", позивајући се на изворе.

"У Овалној соби, Саливан је тврдио да би Украјина требало да буде у могућности да користи америчко оружје како би да одбије руске нападе на Харков посебно у сврхе противватре", наводи се у чланку.

Наводе да је састанак Блинкена са Бајденом одржан 15. маја. Претходила је посета делегације украјинских парламентараца Вашингтону, током које су инсистирали на рањивости позиција Оружаних снага Украјине и тражили одговарајућу дозволу од САД.

"Председник се сложио и наложио Саливану и Пентагону да почну да промене одлуку", наводи се у објави.

Док су се разговори одвијали у Белој кући, државни секретар Ентони Блинкен стигао је у Кијев на разговоре са украјинским званичницима.

Након посете Украјини, државни секретар се састао са Бајденом. Током састанка, Блинкен је рекао председнику да је "Русија искористила забрану председника".

"Разговор са Блинкеном 17. маја још једном је уверио председника да је то био прави корак", истиче се у публикацији.

Како су анонимни саговорници листа пренели, Бајденову одлуку диктирао је страх да Кијев изгуби Харков са могућношћу губитка и других делова источне Украјине.

Поред тога, након што су руске снаге почеле напредовати у правцу Харкова, амерички секретар за одбрану Лојд Остин почео је да разговара са својим тимом о "војним предностима" укидања забране напада на руске циљеве.

Џејк Саливан, Лојд Остин и начелник генералштаба САД ваздухопловни генерал Чарлс Браун 13. маја су одржали видео позив са Владимиром Зеленским, током којег је Зеленски званично захтевао да Бела кућа укине ограничења и истовремено убрза снабдевање Кијева противтенковском и противваздушном опремом.

"Након позива, Саливан, Остин и Браун су се сложили да дају Бајдену званичну препоруку да укине америчка ограничења", резимира лист.

У петак је Кијев добио поруку од Сједињених Држава о могућности употребе испорученог америчког оружја за нападе на руску територију, рекао је Владимир Зеленски, назвавши садржај поруке "корак напред", али не наводећи детаље.

Раније је представник америчког Стејт департмента рекао за РИА Новости да је амерички председник Џозеф Бајден дозволио Украјини да користи америчко оружје за противбатеријску борбу против циљева на руској територији који угрожавају област Харкова , али је оставио на снази забрану употребе АТАЦМС-а, оперативно-тактичке ракете и друга оружја великог домета.

Како је у петак објавио "Волстрит џорнал", позивајући се на америчке званичнике, Сад ће дозволити Кијеву да користи ХИМАРС МЛРС, ГМЛРС ракетне системе и артиљерију за нападе на руску територију у близини Харковске области.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг приметио да су неки савезници, укључујући Велику Британију, снабдевали Украјину својим оружјем "без икаквих ограничења" усред расправе држава Алијансе да укину ограничења Кијеву на употребу западног оружја за нападе на руску територију.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да представници земаља НАТО-а морају да буду свесни "чиме се играју" када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да удари "легитимне циљеве" дубоко у руску територију ракетним системима Запада.

image