Свет

Борељ признао: ЕУ нема доказе да Кина шаље оружје Русији

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност разговарао је са кинеским министром одбране Донг Јуном, на маргинама безбедносног форума у Сингапуру
Борељ признао: ЕУ нема доказе да Кина шаље оружје Русији© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Европска унија нема доказе о испоруци кинеског оружја Русији, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ на форуму у Сингапуру.

"Кина се обавезала да неће испоручивати оружје (Русији) и ми немамо доказе да се то дешава", рекао је он, одговарајући на питања учесника форума Шангри-Ла дијалога.

Он је додао да не постоји јасна граница између оружја и онога што није оружје, јер, како каже, "постоје ствари које могу имати двоструку намену".

Међутим, Борељ је навео да се одређене компоненте направљене у западним земљама, укључујући Сједињене Државе, Европу и Велику Британију, могу користити у производњи руске војне опреме.

"Али проблем није само Кина", додао је он, преноси ТАСС.

Такође, он је данас, на маргинама безбедносног форума у Сингапуру, разговарао са кинеским министром одбране Донг Јуном о сукобу Русије и Украјине, растућим тензијама у Јужном кинеском мору и у Тајванском мореузу.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин раније је већ одбацио оптужбе да Кина испоручује оружје Русији.

"Кина је увек на опрезан и одговоран начин поступала са извозом војних производа и строго контролише извоз предмета двоструке намене", нагласио је он.

image