Свет

Украјинске власти: Хидроелектрана Дњепар је у критичном стању

Нешто раније у суботу, Федоров је известио да ће после напада на хидроелектрану Дњепар, саобраћај бити затворен на два дана док стручњаци установе штету
Украјинске власти: Хидроелектрана Дњепар је у критичном стањуwww.globallookpress.com © Hutchison

Хидроелектрана Дњепар која се налази у Запорожју под контролом Оружаних снага Украјине, у критичном стању је након ноћашњег напада, изјавио је шеф Запорошке обласне администрације Иван Федоров.

"Од данас се више не говори о производњи електричне енергије", рекао је Федоров, преносе РИА Новости.

Он је напоменуо да није било могуће обновити саобраћај до ХЕ Дњепар за неколико сати, како је раније планирано.

Нешто раније у суботу, Федоров је известио да ће после напада на хидроелектрану Дњепар, саобраћај бити затворен на два дана док стручњаци установе штету.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да руске трупе у борбама са Оружаним снагама Украјине не нападају стамбене објекте и друштвену инфраструктуру.

Запорошка област је област у Русији која се налази у доњем току Дњепра. Враћена је Руској Федерацији после референдума у ​​септембру 2022.

Кијев не признаје те резултате и наставља да гранатира територију. Тренутно је више од 70 одсто Запорошке области под руском контролом. Остатак, укључујући регионални центар и град Запорожје, држе украјинске трупе.

Од марта 2023. године административни центар региона је привремено постао град Мелитопољ.

image