Свет

Ирански медији: Бивши ирански председник Ахмадинеџад кандидоваће се за председничке изборе

Савет старатеља испитаће председничке кандидате и објавити листу квалификованих 11. јуна
Ирански медији: Бивши ирански председник Ахмадинеџад кандидоваће се за председничке избореwww.globallookpress.com © © Morteza Nikoubazl

Некадашњи председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад регистровао се да се кандидује за председника на изборима у земљи 28. јуна, организованим након погибије Ебрахима Раисија у хеликоптерској несрећи прошлог месеца, известила је иранска државна телевизија.

Међутим, могло би му бити забрањено да учествује у трци: Савет старатеља испитаће кандидате и објавити листу квалификованих 11. јуна, преноси Ројтерс.

Ахмадинеџад, бивши члан иранске елитне Револуционарне гарде, први пут је изабран за председника Ирана 2005. године, а повукао се са функције због ограничења мандата 2013. године.

Савет старатеља забранио му је да се кандидује на изборима 2017, годину дана након што га је врховни вођа ајатолах Али Хамнеи упозорио да улазак у изборну трку "није у његовом интересу и интересу земље".

Раздор је настао између њих двојице након што је Ахмадинеџад отворено заговарао проверу Хамнеијевог врховног ауторитета.

Године 2018, у ретким критикама упућеним Хамнеију, Ахмадинеџад му је писао позивајући на "слободне" изборе.

Хамнеи је подржао Ахмадинеџада приликом реизбора 2009. после којег је дошло до протеста у којима су десетине људи убијене и стотине ухапшене пре него што су снаге безбедности предвођене елитним Корпусом револуционарне гарде (ИРГЦ) угасиле немире, наводи Ројтерс.

image