Свет

Хути поново напали снаге САД: На удару амерички носач авиона, разарач и бродови у Црвеном мору

Снаге јеменског покрета су у Црвеном и Арапском мору, као и Индијском океану напале бродове који припадају компанијама које су прекршиле одлуку о забрани пролаза у израелске луке
Хути поново напали снаге САД: На удару амерички носач авиона, разарач и бродови у Црвеном моруwww.globallookpress.com © US Navy

Јеменски Хути су покренули ракетни напад праћен ударима дронова на амерички носач авиона, разарач и неколико бродова у Црвеном мору, рекао је њихов потпарол Јахја Сарија.

Хути извели укупно шест операција против америчких снага, навео је Сарија.

"У северном делу Црвеног мора, амерички носач авиона 'Ајзенхауер' напали смо са неколико ракета и дронова", рекао је Сарија. Што се тиче америчког разарача, наставио је, нападнут је дроновима.

Како је објаснио, снаге јеменског покрета су у Црвеном и Арапском мору, као и Индијском океану напале бродове који припадају компанијама које су прекршиле одлуку о забрани пролаза у израелске луке.

Америчка страна је потврдила ову информацију. Централна команда САД саопштила је да је оборила дрон и две противбродске ракете које су Хути лансирали ка разарачу.

Притом, овај маневар није први, јер су јеменски Хути у петак покренули ракетни напад на амерички носач авиона "Ајзенхауер" у Црвеном мору као одговор на америчке и британске нападе на Јемен.

Наиме, у шест америчких и британских напада погинуло је 16 људи и рањена 41 особа, укључујући цивиле, рекао је Сарија. Како је напоменуо, удари на провинцију Ходејда циљали су луку Салиф, радио централу у округу Ел Хок, камп Галифа и две куће, додао је Сарија.

Војске САД и Велике Британије саопштиле су да су у четвртак покренуле нападе на мете Хута у Јемену како би "одвратиле милитантну групу од даљег ометања пловидбе комерцијалних бродова у Црвеном мору".

Док је британско министарство одбране тврдило да су напади спроведени са "максималном пажњом" како не би оштетили цивиле или цивилну инфраструктуру, портпарол Хута Мохамед Абделсалам рекао је да су удари били "брутална агресија" којом се Јемен кажњава за подршку Гази.

Напади Хута у Црвеном мору и Аденском заливу почели су у новембру и пореметили су глобалну трговину. Хути упозоравају да ће наставити нападе у знак солидарности са Палестинцима и позивају Израел да заустави рат против Хамаса у Гази.

image