Свет

Недељу дана уочи избора нагађања не престају: Аналена Бербок уместо Фон дер Лајен на челу ЕК?

Чак и у Немачкој, у домовини Фон дер Лајен, влада незадовољство њеним радом
Недељу дана уочи избора нагађања не престају: Аналена Бербок уместо Фон дер Лајен на челу ЕК?© Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Недељу дана пред изборе за Европски парламент у Бриселу све су учесталије гласине да Урсула фон дер Лајен неће остати председница Европске комисије, а као наследница на функцији помиње се министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.

Немачки медији наводе да су све учесталије назнаке према којима би Фон дер Лајен, и у случају да европски конзервативци добро прођу на изборима 9. јуна, неће бити реизабрана на место председнице Европске комисије.

С тим у вези, како преноси Политико, "чују се гласине" да би њено место могла заузети Бербокова.

Председник Француске Емануел Макрон у наредној Европској комисији не жели више конзервативну председницу, па би радије да се на тој функцији нађе некадашњи италијански премијер Марио Драги.

Чак и у Немачкој, у домовини Фон дер Лајен, влада незадовољство њеним радом.

Немачки канцелар Олаф Шолц све је незадовољнији са Фон дер Лајен, због њеног "флерта" са италијанском владом Ђорђе Мелони, због чега би и он радије желео Драгија на месту председника Европске комисије.

Међутим, у коалиционом споразуму немачке "семафор владе" јасно је ко има право предлога, уколико Немачка добије могућност да одреди председника Европске комисије, а то су Зелени, чији је члан - Аналена Бербок.

Чак иако не постане председница Европске комисије, она би могла добити важну улогу у том извршном телу ЕУ.

Колико су реалне ове гласине за сада је нејасно, наглашава немачки "Мерку", додајући да су Зелени рачунали да би Бербок могла да их предводи на следећим изборима у Немачкој.

Пре нешто више од месец дана, немачки "Билд" пренео је да су хрватски премијер Андреј Пленковић и грчки премијер Кирјакос Мицотакис најозбиљнији кандидати да на челу Европске комисије замене Фон дер Лајен.

image