Свет

Кинески министар одбране: Све је мање изгледа за мирно поновно уједињење са Тајваном

Донг Џун је оптужио стране силе да се мешају у унутрашња кинеска питања и да охрабрују тајванске сепаратисте
Кинески министар одбране: Све је мање изгледа за мирно поновно уједињење са ТајваномGetty © Annabelle Chih

Тајвански сепаратисти и спољне силе све више еродирају изгледе за мирно поновно уједињење копнене Кине са Тајваном, изјавио је у недељу кинески министар одбране Донг Џун, преноси Ројтерс.

Говорећи на конференцији Шангри Ла у Сингапуру, Донг је рекао да је проблем Тајвана "суштинско питање за Кину", али да тајванска владајућа Демократска прогресивна партија следи сепаратизам и настоји да избрише кинески идентитет.

"Ти сепаратисти су недавно", додао је, "дали фанатичне изјаве, које показују да су издали кинеску нацију и своје претке. Они ће у историји бити приковани за стуб срама."

Такође, Донг је оптужио стране силе да се мешају у унутрашња кинеска питања и да "охрабрују тајванске сепаратисте."

Кинески министар одбране је додао да ће, иако је Кина посвећена мирном уједињењу са Тајваном, Народноослободилачка армија "остати снажна сила које ће подржати национално уједињење."

"Предузећемо одлучне акције да спречимо независност Тајвана и обезбедимо да ова завера не успе", рекао је Донг. "Уверени смо да можемо да спречимо независност Тајвана."

Тајвански Савет за копнене послове саопштио је да "дубоко жали због провокативних и ирационалних коментара Пекинга."

Кина је неколико пута изразила забринутост због подршке САД Тајвану, које немају формалне дипломатске везе са острвом.

Кинески министар је продају оружја у САД назвао тестом кинеских црвених линија: "Они продају велике количине оружја Тајвану. То шаље веома погрешне сигнале тајванским снагама које желе независност. Мислим да нам је јасно која је права сврха мешања стране силе: да искористи Тајван како би обуздала Кину".

Ендрју Јанг, бивши тајвански министар одбране, изјавио је да Пекинг тврди да ће тежити "поновном уједињењу" освајањем срца и умова становника Тајвана, али да "њихова дела треба да одговарају речима". Уместо тога, Пекинг "држи велики штап у руци."

Тајван се у последње време жали на кашњења у испоруци америчког оружја, попут противваздушних ракета "стингер", која произвођачи из САД упућују у Украјину.

image