Свет

Између споразума о примирју и диверзије у Влади: Нетанјаху износи истину пред Конгресом

Израелски медији јављају да је то наговештај да је предлог већ прихваћен
Између споразума о примирју и диверзије у Влади: Нетанјаху износи истину пред Конгресом© Photo by Amir Levy/Getty Images

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху прихватио је позив да се обрати на заједничкој седници Конгреса САД, а тим поводом поручио је да је узбуђен због привилегије да пред представницима америчког народа и целог света изнесе истину о актуелним догађањима, преноси "Тајмс ов Израел".

"Узбуђен сам због привилегије да пред представницима америчког народа и целог света изнесе истину о нашем праведном рату против оних који желе да нас убију", казао је Нетанјаху.

У саопштењу кабинета израелског премијера наводи се да ће он бити први светски лидер који ће се по четврти пут обратити на заједничкој седници Конгреса, док је тренутно изједначен на три са британским премијером Винстоном Черчилом.

"Још није одређен датум, али се очекује да ће говор бити одржан наредних осам недеља или убрзо након августовске паузе", рекао је извор упознат са тим питањем.

У петак су лидери обе странке у америчком Конгресу послали Нетанјахуу позив, показујући подршку дугогодишњем савезнику Израелу упркос растућим политичким поделама око рата против Хамаса у Гази.

У писму, лидери Конгреса су рекли да је позив упућен да би се "истакла солидарност Америке са Израелом".

Писмо су потписали председник Представничког дома Мајк Џонсон, републиканац, лидер већине у Сенату Чак Шумер, демократа, лидер мањине у Представничког дома Хаким Џефрис, демократа и лидер мањине у Сенату Мич Меконел, републиканац.

"Позивамо вас да поделите визију израелске владе за одбрану демократије, борбу против терора и успостављање праведног и трајног мира у региону", написали су они.

Израелски званичник потврдио је новинарима да је Нетанјаху примио позив.

Позив Нетанјахуу уследио је неколико минута након што је Бајден одржао говор у којем је представио, како је рекао, најновији израелски предлог за споразум о таоцима и прекид ватре за окончање рата и позвао Хамас да прихвати понуду.

Из Конгреса је за "Тајмс ов Израел" речено да је Шумерова канцеларија координисала са Белом кућом по том питању.

Ултрадесничари прете обарањем владе

Вође две ултрадесничарске израелске партије, чланице Владе, министар финансија Бецалел Смотрич и министар националне безбедности Итамар Бен Гвир запретили су да ће оборити Нетанјахову владу ако прихвати новопредложени споразум о ослобађању талаца и примирју.

Обојица тврде да ће споразум довести до краја рата, а да кључни циљ не буде постигнут - а то је уништења Хамаса. Зато су најавили да ће повући своје партије из коалиције ако споразум буде прихваћен, пренели су израелски медији.

Смотричева партија Религиозни ционизам и Бен Гвирова Јеврејска снага (Оцма Јехудит) су освојиле 14 посланичка места када су заједно учествовале на изборима 2022. године и кључне су за владајућу већину коалиције премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа од 64 посланика у парламенту (Кнесету) с укупно 120 чланова.

Лидер израелске опозиције Јаир Лапид нешто раније је обећао да ће осигурати да Нетанјахуова влада не падне, али му неће пружати подршку о другим питањима.

Лапид, вођа партије центра Има будућности (Јеш Атид) рекао је да Израел мора прихватити споразум одмах, "пре него што таоци умру".

Члан ратног кабинета вођа партије Националне уније десног центра Бени Ганц, позвао је да се тај кабинет што пре састане и формулише кораке који воде напред.

Израелски медији јављају да је то наговештај да је предлог већ прихваћен.

Ганц се придружио коалицији убрзо после напада Хамаса 7.октобра на југ Израела и претио да ће је напустити ако Нетанјаху не предузме низ стратешких корака о рату до 8. јуна.

Ганцова странка има, међутим, само осам мандата и Нетанјаху може да задржи власт и без њега, али то не може да му пође за руком на дуже стазе без ултрадесничара.

image