Свет

Зеленски опет кука: Мало нам је, Бајдене, Кина би да упропасти мировни самит

Зеленски је директно оптужио Кину да покушава да поремети конференцију о Украјини у Швајцарској и напоменуо је да нико нема право да Кијеву говори како треба да се заврши овај сукоб јер, ни Кина ни Бразил нити било која друга земља нису у потпуности свесне шта се дешава на украјинској територији
Зеленски опет кука: Мало нам је, Бајдене, Кина би да упропасти мировни самитGetty © Drew Angerer

Кијеву није довољна дозвола Сједињених Америчких Држава да користи ХИМАРС системе приликом напада на само Харковску област Руске Федерације, већ жели да америчким оружјем напада и друге делове, пожалио се Владимир Зеленски у разговору са новинарима на маргинама форума Шангри-Ла у Сингапуру.

"Захвални смо америчком председнику Џозефу Бајдену што је недавно дозволио употребу ХИМАРС-а у области Харкова уз границу са Украјином. Да ли је то довољно? Није", рекао је Зеленски.

Зеленски: Кина жели да упропасти самит у Швајцарској

Говорећи о мировним преговорима, Зеленски је окривио Кину да покушава да упропасти самит о украјинском сукобу у Швајцарској и искључио могућност организовања било које друге конференције на којој би се разговарало о миру у Украјини.

Према његовим речима, Украјина је "као жртва сукоба она која треба да предлаже мировне иницијативе".

"Уз дужно поштовање, али ни Кина ни Бразил нити било која друга земља нису у потпуности свесне шта се дешава на територији наше државе. Нико нема право да нам говори како треба да се заврши овај рат", поручио је Зеленски.

Украјина на одлуку Кине да не учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској не гледа позитивно, додао је Зеленски и напоменуо да подршку Пекинга Москви сматра стратешком грешком.

Зеленски је директно оптужио Кину да покушава да поремети самит. "САД имају контакт са неким државама и охрабрују их да учествују на мировном самиту. Кина, нажалост, спречава земље да дођу на самит", објаснио је свој став.

И није Кина једина, наставио је – "неке државе су почеле да помажу Русији да дипломатски поремети конференцију".

"Још једном наглашавам да смо спремни да чујемо мишљења сваке земље, али на нашој платформи коју организујемо заједно са швајцарском страном", додао је Зеленски, потврдивши да се у Сингапуру није састао са кинеском делегацијом и да је разочаран што Пекинг неће присуствовати самиту.

image