Свет

Немачка наставља борбу са поплавама: Дунав расте, додатна опасност од нових падавина

У десет округа у Баварској проглашена је ванредна ситуација, а током једне акције спасавања погинуо је ватрогасац
Немачка наставља борбу са поплавама: Дунав расте, додатна опасност од нових падавина© Sven Hoppe/dpa via AP/Tanjug

Jуг Немачке се и данас бори с поплавама, а ситуација би могла да се додатно погорша у току дана јер ниво воде наставља да расте услед непрекидних падавина и немогућности тла да упије сву воду.

У десет округа у Баварској проглашена је ванредна ситуација због пораста нивоа Дунава и његових притока због обилних падавина.

Немачка метеоролошка служба (ДВД) изјавила је јуче да се са севера приближавају нови пљускови и грмљавине, које би посебно у недељу поподне могле да донесу додатну опасност од локалних поплава.

Касно синоћ, један ватрогасац је погинуо током акције спасавања породице од поплава у граду Пфафенхофен ан дер Илм у Горњој Баварској, када се касно синоћ преврнуо чамац у којем се налазио са тројицом колега.

Остала тројица ватрогасаца спасени су из воде, а из овог округа је евакуисано више од 200 људи.

Раније данас компанија "Дојче бан" саопштила је да је обустављен железнички саобраћај између Минхена и Штутгарта због поплава које су изазвале обилне падавине на југу Немачке.

У Баден-Виртембергу су два вагона међуградског воза са 185 путника искочила из шина због клизишта.

Обилне падавине какве се јављају једном у сто година, довела је до пуцања бране и насипа у Аугсбургу. Власти су позвале на евакуацију становника, а у ту сврху је у просторијама Аугсбуршког сајма оформљен прихватни центар.

image