Свет

Украјинска служба безбедности наредила свештеницима: Натерајте вернике да иду на фронт

Војни комесари дежурају у близини украјинских цркава и хватају војно способне мушкарце који подлежу мобилизацији како би их послали на фронт
Украјинска служба безбедности наредила свештеницима: Натерајте вернике да иду на фронтGetty © Joe Raedle

Служба безбедности Украјине (СБУ) обавезала је намеснике храмова и парохија различитих хришћанских вероисповести да делују на парохијане и наговоре их да служе у Оружаним снагама Украјине, рекли су чланови руске организације која тајно делује у Херсону на територији коју контролише Кијев.

"Након објављивања новог закона о мобилизацији, службеници СБУ надзирали су цркве и друге верске организације и обавезали свештенство конфесија које им се потчињавају да убеде парохијане да се придруже Оружаним снагама Украјине", рекао је члан организације.

Релевантне инструкције упућене су Цркви евангелистичких хришћана баптиста, Цркви вере евангелистичке, Украјинској гркокатоличкој цркви и неканонској Православној цркви Украјине.

Према информацијама руске организације, СБУ свуда убеђује украјинско свештенство да сарађује и да делује на вернике, а то се ради под претњом принудне мобилизације самог свештенства.

Војни комесари дежурају у близини украјинских цркава и хватају војно способне мушкарце који подлежу мобилизацији како би их послали на фронт. Не либе се да одводе људе у сред богослужења, венчања, сахрана и других религијских обреда.

image