Свет

Марш Берлином против НАТО: "Немачка прима наређења од Вашингтона" (ВИДЕО)

Протести су одржани након експлозивних изјава немачке владе раније ове недеље у вези са украјинском употребом оружја које је испоручио Запад за ударе дубоко у Русији

Стотине антиратних активиста изашло је на улице у центру Берлина у суботу захтевајући прекид испоруке оружја Украјини и против опасне антируске реторику, поводом одлуке Берлина да дозволи Кијеву ударе дубоко у Русији.

Демонстранти су марширали са заставама и транспарентима на којима је писало "Светски мир са Русијом и Кином или желите светски рат са САД/НАТО?", "Стоп рату и говор мржње против Русије! Русија није наш непријатељ!", "НАТО је агресор, а не Русија", "Зауставите русофобију у политици и медијима"...

Активисти су оптужили немачку владу да доноси политичке одлуке  "по наређењу Вашингтона"  и упозорили на последице директног сукоба са Москвом.

"Када видите како је немачка влада уништила своју једину економију договором са Вашингтоном да могу да дигну у ваздух гасоводе Северни ток, онда видите да Немачка не контролише ситуацију, већ само следи наређења Вашингтона", рекао је један од демонстраната.

Подсећамо, Немачка је дозволила Украјини да користи испоручено оружје за гађање циљева на територији Русије.

Портпарол немачке владе рекао je да је то у складу са међународним правом, и да Украјина има право да се брани од ових напада.

"У том циљу, она такође може у ту сврху да користи оружје које је испоручено, и из Немачке, у складу са својим међународним правним обавезама", рекао је  портпарол владе Штефан Хебестрајт.

Москва је упозорила да ће западне испоруке оружја Кијеву само продужити сукоб.

Коментаришући разговоре унутар НАТО-а о украјинској употреби оружја које је испоручио Запад за напад дубоко унутар Русије, портпарол Кремља Дмитриј Песков оптужио је блок да изазива нову "рунду тензија".

"Они то раде намерно, чујемо много изјава њихових јастербова. На све могуће начине провоцирају Украјину да настави овај бесмислени рат. Они сами намеравају да наставе рат са нама, рат и у буквалном и у пренесеном смислу", рекао је Песков.

image