Мађарска о одласку у Швајцарску: Да ли мировна конференција има смисла без Руса?

Мађарска још није донела одлуку о учешћу на мировном самиту, јер верује да је неопходно да на њему буду и представници Москве

Мађарска још није донела одлуку да ли ће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској, изјавио је шеф мађарског министарства спољних послова Петер Сијарто, постављајући питање о смислености таквог самита без учешћа Русије.

"Још нисмо донели одлуку. А рећи ћу вам и зашто. С једне стране, ми заиста поштујемо Швајцарску. Поштујемо напоре Швајцарске да постигну мир. Заиста поштујемо њихов став. Али истовремено, питање је да ли мировна конференција има смисла ако на њој нема зараћених страна", рекао је Сијарто у интервјуу белоруском ТВ каналу ОНТ.

Ако не буду заступљене обе стране, сматра он, "легитимно је питање да ли цела конференција има смисла у смислу крајњег циља, а то је тежња за миром".

"Стога верујемо да мировна конференција има прави смисао и нуди најбољу наду за мир само ако су обе стране за столом", рекао је Сијарто.

Мађарска је, како наглашава, заинтересована за развој јаке евроазијске сарадње и радиће на томе.

"Стварно верујемо да је сарадња између Истока и Запада нешто на чему треба да радимо", уверава Сијарто, додајући да су односи поштовања на линијама Исток-Запад, Запад-Исток апсолутно у складу са националним интересима Мађарске.

Будимпешта се категорички противи подели света на блокове.

"То би било страшно, било би веома лоше за Мађарску. Зато ћемо се увек противити подели света. Желимо да свет буде повезан. Верујемо да наредне године треба да буду године повезаности, где сарадња Истока и Запада може да се одвија на основу поштовања", нагласио је министар.