Свет

Избори у Индији: Модијева коалиција пред великом победом

Предвиђена двотрећинска већина ће омогућити влади да уведе далекосежне амандмане на устав
Избори у Индији: Модијева коалиција пред великом победом© Tanjug/Photo by Elke Scholiers/Getty Images

Предвиђено је да ће савез предвођен партијом Баратија џаната (БЈП) индијског премијера Нарендре Модија освојити велику већину на изборима који су завршени у суботу, показују излазне анкете, сугеришући да ће проћи боље од очекује већина аналитичара.

Процењује се да би владајућа Национална демократска алијанса могла да освоји двотрећинску већину у Доњем дому парламента од 543 члана, где је за просту већину потребно 272.

Двотрећинска већина ће омогућити влади да уведе далекосежне амандмане на устав.

Предвиђено је да ће опозициона коалиција ИНДИЈА, коју предводи Конгресна партија Раула Гандија, освојити између 125 и 182 места.

Скоро милијарду људи имало је право да гласа на изборима у седам фаза који су почели 19. априла и одржани су по великим летњим врућинама.

Изборна комисија ће пребројати гласове до 4. јуна, а резултати се очекују истог дана.

Модијева (73) победа учиниће га тек другим премијером након Џавахарлала Нехруа који је освојио три узастопна мандата.

Моди је започео своју кампању за реизбор фокусирајући се на своја достигнућа у последњих 10 година, али је убрзо прешао на таргетирање Конгресне партије оптужујући је да "фаворизује индијске мањинске муслимане", што опозициона странка пориче.

Опозиција је углавном водила кампању за програме афирмативне акције и "спасавање устава" од онога што називају "Модијевом диктаторском владавином", што БЈП негира.

Незапосленост и инфлација су главне бриге бирача у већински хиндуистичкој земљи од 1,4 милијарде људи, показала су истраживања.

image