Свет

"Фајненшел тајмс" о састанку Путина и Си Ђинпинга: Гасовод, економија, Украјина

Руски и кинески лидер на састанку у Пекингу разговарали су о Украјини, гасу и банкама
"Фајненшел тајмс" о састанку Путина и Си Ђинпинга: Гасовод, економија, УкрајинаGetty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu

Главне теме преговора кинеског председника Си Ђинпинга и руског председника Владимира Путина, током посете руског лидера Пекингу, биле су испоруке гаса, јачање присуства кинеских банака у Русији и питања о учешћу Кине на швајцарском самиту о Украјини, пише "Фајненшел тајмс".

Напомиње се да су у последња два питања можда дошли до помака у преговорима, па је тако Кина одбила да присуствује конференцији у Швајцарској, указујући на "бесмисленост разговора о мировним иницијативама у одсуству Русије".

Осим тога, додаје се да би Кина ускоро могла да наложи једној или двема банкама да се фокусирају на трансакције са Русијом, упркос санкционим притисцима Сједињених Држава.

Што се тиче снабдевања енергијом, стране су разговарале о изградњи гасовода "Снага Сибира - 2" и питању цене гаса.

Председник Русије боравио је у Кини у државној посети 16. и 17 маја. Лидери двеју земаља, након преговора у Пекингу, усвојили су заједничку изјаву о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције.

Путин је, на заједничкој конференцији за новинаре са кинеским лидером Си Ђинпингом, поручио да су разговори показали да и Пекинг и Москва умногоме подржавају заједничко стратешко партнерство и развој односа, који постају пример како треба да се развијају односи између две државе.

Путин је захвалио на топлом пријему на ком је ипак, како је рекао, урађено много.

"И кинески лидер је у марту прошле године Русију изабрао као прву државу коју ће посетити, те је стога логично да сам се и ја одлучио за исти корак. У томе се види одређена симболика, али овакви састанци су важни како бисмо се оријентисали на даљи развој", објаснио је Путин.

image