Свет

И Румунија размишља о испоруци "патриота" Кијеву?

Предлог о слању "патриота" је у фази анализе, оценио је румунски премијер Марсел Чолаку
И Румунија размишља о испоруци "патриота" Кијеву?Getty

Румунски званичници расправљају о идеји да се Украјини испоруче противваздушни ракетни системи "патриот", изјавио је румунски премијер Марсел Чолаку у интервјуу за "Јуроњуз".

"Пре свега, овде је реч о томе да специјалисти седну за сто и пронађу најбоља решења, а онда ће Врховни савет одбране Румуније моћи да донесе одлуку на основу свега. Дакле, у овом тренутку је предлог у фази анализе", рекао је Чолаку.

Он је, међутим, истовремено нагласио да Румунија веома озбиљно размишља о тој теми и напоменуо да она "не би требало да постане предмет политичких спекулација".

"Знам да је могућа испорука 'патриота' Украјини интересантна тема. Направио бих сензационалну вест, али мислим да смо достигли политичку зрелост да избегавамо такве ствари у тако важним питањима, а то не видимо само у Румунији, већ и широм Европе", указао је.

Током састанка са америчким председником Џозефом Бајденом у Вашингтону 7. маја, румунски председник Клаус Јоханис рекао је да је "спреман да разговара о трансферу ПВО система 'патриот' Украјини".

Потом је ово питање покренуто на међународној конференцији Безбедносни форум Црног мора и Балкана одржаној у Букурешту.

Јоханис је тада рекао да је непожељна широка јавна расправа о тој теми и додао да Румунија не треба да остане без ракетне и противваздушне одбране.

Наиме, Румунија је потписала уговор са Сједињеним Државама за куповину седам система 'патриот', од чега су четири намењена за ваздухопловство, а три за копнену војску.

Према последњим подацима, републици су испоручена четири система, од којих је само један до сада доведен у радно стање. 

image