Свет

Блинкен са Галантом и Ганцом о прекиду ватре у Појасу Газе

Амерички државни секретар је похвалио спремност Израела да постигне договор и нагласио да Хамас треба да прихвати договор без одлагања
Блинкен са Галантом и Ганцом о прекиду ватре у Појасу Газе© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са израелским министром одбране Јоавом Галантом и шефом ратног кабинета Бенијем Ганцом о предлогу Израела о прекиду ватре који је изнео амерички председник Џозеф Бајден.

Блинкен је у разговору са Галантом "похвалио спремност Израела да постигне договор и нагласио да Хамас треба да прихвати договор без одлагања", преноси "Тајмс оф Израел".

Он је такође потврдио "гвоздену посвећеност безбедности Израела" и навео да би прихватање предлога о прекиду ватре "унапредило сигурносне интересе Израела, укључујући и отварање могућности о миру на граници са Либаном, што би омогућило Израелцима да се врате својим домовима".

Блинкен је претходно Бајдену изнео израелски предлог о примирју у Гази, према којем би се прекид ватре одвијао у три фазе.

Амерички председник је рекао да би прва фаза трајала шест недеља и укључивала "потпуни и свеобухватни прекид ватре уз повлачење израелских снага из свих насељених области Газе" и "ослобађање одређеног броја талаца, укључујући жене, старије, рањене у замену за ослобађање стотина палестинских затвореника".

Тела убијених талаца би била враћена њиховим породицама, а хуманитарна помоћ би се повећала током прве фазе на 600 камиона дневно којима би био дозвољен улазак у Појас Газе.

Друга фаза би укључивала ослобађање свих преосталих талаца, укључујући војнике, а израелске снаге би се повукле из Газе.

Трећа фаза би укључивала позив на почетак велике обнове Појаса Газе.

Нетанјахуова канцеларија саопштила је да је Израел овластио преговараче да Хамасу представе споразум о примирју у Појасу Газе.

image