Свет

Урсули треба 361 глас за нови мандат: Па, срећно с тим

Изборна комбинаторика којом се бавио "Политико" показује да ће актуелна председница Европске комисије тешко склопити коалицију странака у Европском парламенту, неопходних за подршку да остане на овој функцији, готово као у мозгалици где вука, овцу и сено треба превести преко реке у истом чамцу
Урсули треба 361 глас за нови мандат: Па, срећно с тим© Sebastian Christoph Gollnow/dpa via AP

Урсула фон дер Лајен је 2019. обезбедила позицију председнице Европске комисије са малом већином у Европском парламенту од свега девет гласова, а ове године у истој трци постоји врло реална шанса да неће добити потребну подршку, пише "Политико".

Како се наводи у тексту, до новог мандата на старој функцији Фон дер Лајенова има две велике политичке препреке.

Прво, треба да добије подршку квалификоване већине од 27 лидера ЕУ за столом Европског савета током постизборног састанка крајем јуна. Друго, мора да обезбеди најмање 361 глас од укупно 720 посланика Европског парламента током накнадног, тајног гласања у парламенту.

Ствари су лакше на фронту Европског савета. Европска народна партија (ЕПП) Фон дер Лајенове има 12 шефова држава и влада ЕУ од којих се може очекивати да ће је подржати.

Ствар другачије стоји с парламентом.

Анкете показују да ће ЕПП Фон дер Лајенове бити највећа појединачна група у парламенту након избора са 170 места. Али, да би имали већину, мораће да изађу са понудама другим великим центристичким групама, социјалистима и либералима, у постизборној трговини.

Ако успе да обезбеди подршку ЕПП-а, либералне групе "Обновимо Европу", као и Социјалиста и демократа, то би било око 390 места, према истраживању "Политика".

Тиме би прешла праг од 361, али није тако једноставно. Стручњаци и политички инсајдери упозоравају да чак и ако им партијски лидери наложе да подрже Фон дер Лајен, вероватно ће се нешто више од 10 одсто посланика у свакој од ових група или противити или уздржати на дан гласања.

Стопа одустајања од 10 процената смањила би укупан број подршке Фон дер Лајеновој на 351, што је 10 мање од кључног броја. И то је великодушна процена: према политичким инсајдерима са којима је "Политико" разговарао, стопа побуне ће готово сигурно бити већа од 10 процената, чак и унутар Фон дер Лајенове сопствене ЕПП.

У претходним гласањима, они који су се противили партијској линији били су између 13 и 28 одсто.

Такође, фон дер Лајенова овог пута сигурно неће добити подршку Фидеса мађарског премијера Виктора Орбана и пољске конзервативне странке "Право и правда" (ПиС), као што је био случај 2019. године.

Када је реч о социјалистима и либералима, све већи број њихових посланика у Европском парламенту могао би ове године да сруши Фон дер Лајен јер су забринути да је она спремна да размотри савез са италијанском премијерком крајње деснице Ђорђом Мелони. Оптужују је и да разводњава зелену агенду ЕУ.

Осим тога, број побуњеника у њеним сопственим редовима, ЕПП-у, могао бити изненађујуће висок, истиче се у тексту.

Злослутно, на конгресу ЕПП-а приликом њене номинације за челно место ЕК у Букурешту у марту, 18 одсто од 499 делегата који су гласали рекло је "не" Фон дер Лајеновој.

Актуелна председница ЕК подилазила је италијанској премијерки Ђорђи Мелони, чија ће јој подршка бити потребна и у Европском савета и у парламенту, али то изгледа као стратегија која би могла да јој се обије о главу.

Подршка Мелонијеве ће бити кључна за њену номинацију у Европском савету, али њена вредност је мање очигледна у парламенту где су Браћа Италије тек на путу да освоје око 23 места.

Та 23 гласа би готово сигурно била надјачана губитком гласова социјалиста, од којих би се многи, посебно у Шолцовој Социјалдемократској партији у Немачкој, окренули против Фон дер Лајенове због њених веза са Мелонијевом.

Социјалисти и демократе, "Обновимо Европу" и Зелени такође су рекли да неће подржати поновни избор Фон дер Лајен ако она направи било какав договор са Мелони.

Ако Фон дер Лајен одустане од наде да ће добити подршку од Европских конзервативаца и реформиста Мелонијеве, требаће јој подршка не само "Обновимо Европу" и социјалдемократа, већ и Зелених, како би надокнадила недостатак. Са Зеленима у комбинацији, пројектована база подршке Фон дер Лајеновој била би 432 гласа.

Али ништа није мање предвидљиво од тога какву подршку може да очекује од Зелених, који 2019. нису ни на који системски начин подржавали Фон дер Лајен.

Уз то, они имају своју листу захтева како би дали подршку, а некима од њих оштро се противе конзервативци, што све заједно оставља веома мали маневарски простор Фон дер Лајеновој да направи широку коалицију ЕПП-а, "Обновимо Европу", Социјалиста и демократа и Зелених.  

image