Свет

УН позвале цео свет: Признајте Палестину

Експерти из УН сматрају да је то неопходан услов за постизање трајног мира у Палестини и широм Блиског истока
УН позвале цео свет: Признајте ПалестинуGetty © Cristopher Furlong

Специјални известиоци УН позвали су све државе да признају Палестину ради постизања мира на Блиском истоку, наводи се у саопштењу специјалних известилаца УН које је објавила Канцеларија високог комесара за људска права (ОХЦХР).

"Све земље морају да следе пример 146 држава чланица УН и признају државу Палестину и да искористе све политичке и дипломатске ресурсе који су им на располагању да обезбеде тренутни прекид ватре у Гази", наводи се у саопштењу.

Експерти из УН сматрају да је то неопходан услов за постизање трајног мира у Палестини и широм Блиског истока, као и да је важно признање права палестинског народа и његове борбе и патње за слободу и независност.

Они су поздравили недавну одлуку Норвешке, Ирске и Шпаније да признају Палестину, што је уследило након што је Генерална скупштина УН великом већином гласала - 143 према девет, гласала за подршку кандидатури Палестине за пуноправно чланство у УН.

"Иако су изгледи за трајни мир и крај окупације и даље нејасни још од споразума из Осла пре више од 30 година, од политичког решења се не сме одустати. Решење о две државе остаје једини међународно признати пут ка миру и безбедности за Палестину и Израел и излаз из вишедеценијских циклуса насиља и незадовољства", истиче се у саопштењу.

До 23. маја, девет земаља ЕУ признало је Палестину. Осам земаља –Бугарска, Кипар, Чешка, Мађарска, Малта, Пољска, Румунија и Словачка учиниле су то 1988. године, много пре него што су се придружиле ЕУ, а Шведска 2014. године.

image