Нетанјаху: Уништење Хамаса ћемо спроводити паралелно са повратком талаца

Уништење палестинске милитантне групе један је од два најважнија приоритета за Тел Авив, изјавио је израелски премијер

Најважнији приоритет Израела у Гази је уништење Хамаса, изјавио је данас премијер Израела Бенјамин Нетанјаху, додавши да ће се то спроводити заједно са повратком талаца које држи Хамас.

Он је рекао да су оба та циља део плана за престанак рата који је одобрио "највиши ниво" његове владе, преноси Ројтерс.

"Ово није нешто што сада додајем. Није нешто што додајем јер сам под притиском унутар коалиције. То је нешто о чему смо се једногласно договорили у ратном кабинету", рекао је Нетанјаху.

Израелски кабинет синоћ је у ужем саставу разговарао о најновијем предлогу за ослобађање талаца и примирје, који су изнеле САД.

Предлог САД,  који је заснован на оквиру који је предложила израелска влада, предвиђа три фазе који би требало да доведу до ослобађања свих талаца, окончања рата и поновне изградње Појаса Газе, без Хамаса на власти.

Портпарол израелске владе Дејвид Менсер цитирао је данас премијера Бенјамина Нетнјахуа који је рекао да је амерички председник Џозеф Бајден објавио само неке од детаља плана за обустављање рата у Гази.

"Рат ће бити заустављен ради повратка талаца, а онда ћемо наставити са другим разговорима", рекао је Менсер, цитирајући Нетанјахуа.

Министри крајње деснице у влади премијера Бенјамина Нетанјахуа Безалел Смотрич и Итамар Бен Гвир запретили су да ће напустити коалицију ако ратна влада пристане на такав договор.

Раније данас амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са министром одбране Јоавом Галантом и шефом ратног кабинета Бенијем Ганцом, и "похвалио спремност Израела да постигне договор и нагласио да Хамас треба да прихвати договор без одлагања".

Претходно је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је да уколико Хамас пристане на предлог споразума да се оконча рат, САД од Израела очекују да такође прихвати план.

Палестинска милитантна група саопштила је у петак увече да позитивно гледа на садржај израелског предлога који је изнео председник САД Џозеф Бајден о трајном прекиду ватре у Гази.