Свет

Иран одбацује амерички план за примирје у Гази

В. д. министра спољних послова Ирана Али Багери Кани такође је упозорио Израел да ће "упасти у живо блато" уколико покрене тотални рат против Хезболаха у Либану
Иран одбацује амерички план за примирје у ГазиGetty © Sir Francis Canker Photography

Вршилац дужности министра спољних послова Ирана Али Багери Кани одбио је данас предлог примирја у Гази који је представио амерички председник Џозеф Бајден и упозорио Израел да се уздржи од "покретања тоталног рата против Либана", инсистирајући на томе да САД треба да прекину да шаљу војну помоћ Израелу.

"Ако Американци буду искрени, уместо што предлажу планове под називом примирје, морају да предузму један корак, а то је да прекину да шаљу помоћ израелској страни. Само тада Израел неће имати чиме да врши злочине над Палестинцима и рат ће престати", рекао је Багери Кани током посете Бејруту, у првој званичној посети од недавне смрти свог претходника Хосеина Амира Абдолахијана.

Багери Кани је истакао да ће Израел "упасти у живо блато" уколико покрене тотални рат против Хезболаха у Либану, земљи коју је назвао "колевком отпора", преноси "Ал Џазира".

Председник САД Бајден протеклог петка предложио је предлог у три фазе, који би требало да доведе до ослобађања талаца из Газе и прекида ватре.

image