Свет

САД демантују Израел: Није ништа изостављено у предлогу за примирје у Гази

Намера председника САД при изношењу предлога у јавност није била да се омета рад израелског премијера Бенјамина Натанјахуа, нити израелског ратног кабинета, поручио је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби
САД демантују Израел: Није ништа изостављено у предлогу за примирје у ГазиGetty © Tatsiana Niamera

Бела кућа и Стејт департмент саопштили су данас да је предлог о примирју у Појасу Газе који је објавио председник САД Џозеф Бајден прошле седмице изнела израелска влада и да у њему нема никаквих празнина, демантујући наводе израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа који је рекао да је предлог израелске владе укључивао потпуно уништење Хамаса.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби изјавио је данас да предлог за примирје у Појасу Газе који је предложио Бајден "тачно одражава" план које су САД сачиниле са Израелом и да не зна да је било шта изостављено из тог предлога.

"Бајденова администрација је уверена да наведени предлог тачно одражава предлог на којем је радила са Израелом и да је сада на Хамасу да донесе одлуку", навео је Кирби, пренела је "Ал Џазира".

Кирби је истакао да је Бајденова одлука да јавно објави најновији израелски предлог споразума о таоцима имала за циљ да изврши већи притисак на Хамас, пренео је "Тајмс ов Израел".

Кирби тврди да Бајденова намера није била да се омета рад израелског премијера Бенјамина Натанјахуа, нити израелског ратног кабинета.

Због израелског предлога о примирју Нетанијахуови крајње десничарски коалициони партнери рекли су да ће срушити владу.

Стејт департмент је саопштио да је Вашингтон "потпуно уверен" да је предлог за примирје у Појасу Газе, који је Бајден представио прошле седмице, изнела израелска влада, пренела је "Ал Џазира".

"Очигледно је да је то био предлог који је развила (израелска влада) у консултацији са САД и Катаром и Египтом, три земље које су имале посредничку улогу током овог процеса", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је то на крају био израелски предлог и да је предат Хамасу у четвртак увече.

Нетанјаху је раније данас рекао да је најважнији приоритет Израела у Појасу Газе уништење Хамаса, истичући да ће се то спроводити заједно са ослобађањем талаца које држи Хамас.

Он је рекао да су оба та циља део плана за престанак рата који је одобрио "највиши ниво" његове владе, пренео је Ројтерс.

"Ово није нешто што сада додајем. Није нешто што додајем јер сам под притиском унутар коалиције. То је нешто о чему смо се једногласно договорили у ратном кабинету", рекао је Нетанјаху.

image