Свет

"Нећемо оклевати": САД настављају да прете Грузији санкцијама због закона о страним агентима

САД су "веома забринуте због закона који помера Грузију са њене демократске путање", рекао је портарол Стејт Департмента Метју Милер о новом грузијском закону који подсећа на амерички Закон о регистрацији страних агената (ФАРА)
"Нећемо оклевати": САД настављају да прете Грузији санкцијама због закона о страним агентимаGetty © Aziz Karimov/Getty Images

Портпарол америчкој Стејт департмента Метју Милер изјавио је да Сједињене Америчке Државе неће оклевати да уведу санкције Грузији због Закона о транспарентности страног утицаја који је јуче ступио на снагу након што га је потписао председник парламента Шалва Папуашвили.

Милер је на конференцији за новинаре рекао да су САД "веома забринуте због закона који помера Грузију са њене демократске путање и који би могао да стигматизује цивилна друштва и угуши слободу окупљања и говора".

Он је подсетио да је амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио свеобухватно разматрање односа са Грузијом, што ће потенцијално угрозити милионе долара које та земља добија од САД, као и нову визну политику која ће ускоро ступити на снагу, објављено је на сајту Стејт департмента.

Према закону који је јуче ступио на снагу у Грузији, од НВО које примају више од 20 одсто финансирања из иностранства захтеваће се да се региструју као "агенти страног утицаја".

Влада Грузије тврди да је тај закон неопходан како би се сачувала транспарентност и спречило да се земља увуче у конфликт са Русијом.

Док заговорници закона истичу да ће он побољшати транспарентност медија, његови противници тврде да ће његово усвајање нашкодити шансама Грузије да се учлани у ЕУ и НАТО.

Противници грузијски закон пореде са руским Законом о страним агентима, који је усвојен 2012. године. Међутим, оба закона веома личе на амерички Закон о регистрацији страних агената из 1938. (ФАРА), који такође захтева од ентитета који примају новац из иностранства да објаве изворе финансирања.

За разлику од америчког еквивалента, грузијски закон је либералнији и само предвиђа новчане казне у случају кршења, за разлику од ФАРА, где прекршиоцима прети и до пет година затвора у појединим случајевима.

Усвајање закона пратили су масовни протести опозиције и грађана.

image