Избори у Индији: Нарендра Моди на путу да оствари велику победу

Премијер Моди је успео да преобликује политику, економију и друштво у најмногољуднијој земљи света

Досадашњи индијски премијер Нарендра Моди требало би да освоји трећи мандат за премијера, после делимичног пребројавања гласова, које показује да његова партија Баратија џаната (БЈП) води иако са мањим бројем гласова него раније, преноси "Фајненшел тајмс".

БЈП и њени савезници из Националне демократске алијансе освојиће најмање 293 од 543 места за Доњи дом Индије, што Модију омогућава да обезбеди трећи петогодишњи мандат и формира следећу владу.

Раније анкете су показале да ће опозициони савез "Индија", на челу са Индијским националним конгресом, имати резултат и да ће освојити 229 места.

Анкете објављене након завршетка гласања предвиђале су да ће владајући савез освојити између 353 и 401 посланичког места.

Ако се ова вест потврди, Моди ће постати први премијер Индије, који ће освојити трећи узастопни мандат, после Џавахарлала Нехруа. Модију ће овај успех омогућити да настави са дубоким преобликовањем политике, економије и друштва у најмногољуднијој земљи света.

Индекси индијске берзе су, после првих вести о Модијевој изборној победи, досегли рекорде.

Коначни резултати се очекују у уторак или у среду. Иначе, избори у Индији су почели у априлу, а трајали су шест недеља.

Изборна комисија Индије саопштила је да је, од скоро милијарду регистрованих бирача, гласало 642 милиона.

Током протекле деценије, Моди је остварио моћну комбинацију хиндуистичког религиозног национализма и пословне политике коју су пратили социјални програми, од које су имали користи Индијци са ниским примањима.

Моди је рекао да жели да индијска економија постане трећа по величини, а да Индија постане развијена земља до 2047. године, на стоту годишњицу индијске независности.

Индијска економија је по величини тренутно на петом месту. Индија се данас може похвалити са најбрже растућом економијом на свету.