Свет

Орбан: Мађарска има шансу да избегне нови рат у Европи, за разлику од 1914.

Ако Украјина нападне Русију западним оружјем, Москва ће жестоко одговорити, оценио је мађарски премијер
Орбан: Мађарска има шансу да избегне нови рат у Европи, за разлику од 1914.© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Мађарска има шансу да избегне учешће у новом европском рату, за који се спремају НАТО и руководство Европске уније, за разлику од 1914. године, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Централна Европа је сада суочена са истом опасношћу као и пре 110 година. Нови империјални интерес жели да нас увуче у рат. Поново постоје ратни хушкачи који служе интересима империје, лажни пророци и страни агенти. Данас треба да преузмемо задатак да довршимо оно што Иштван Тиса (премијер Мађарске 1913-1917) није успео да постигне", казао је Орбан у насељу Гест на граници са Румунијом.

Он је истакао да мора да се учини све како би спречили Мађарску да учествује у новом европском рату.

Говорећи о дозволи Украјини да нападне Русију оружјем које такође испоручује Италија, Орбан је оценио да ће доћи до жестоке реакције Русије, а да ће ризик од умешаности "НАТО-а бити на корак".

Он је за италијански лист "Ђорнале" истакао да у Украјини постоје представници мађарске мањине, те је Мађарска "једина земља ЕУ чији грађани умиру у Украјини". С тим у вези, он је напоменуо да је неопходно поставити питање како деловати - "или изоловати сукоб и наћи дипломатски пут, или заронити дубље у рат".

Орбан је додао да је европска стратегија о Украјини "тактички неуспешна".

"Не схватамо да се играмо ватром. Идеја Европске уније је рођена на основу мировног пројекта, после Другог светског рата Европа је схватила да неће преживети још један рат. Треба да се запитамо шта је Европа. Стратешки интереси траже прекид ватре, све ово није у реду, а јавно мњење жели мир, а не рат, то није политичка игра", рекао је Орбан.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг приметио да су неки савезници, укључујући Велику Британију, снабдевали Украјину својим оружјем "без икаквих ограничења" усред текућих дискусија о дозвољености земаља Алијансе да укину ограничења Кијеву на употребу западног оружја за нападе на руску територију.

Сједињене Државе су Украјини дале зелено светло само за "специфичну и ограничену" употребу америчког оружја унутар Руске Федерације, да би спречиле нападе на сопствене снаге, изјавио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.

"Ако они, Украјинци, знају да постоји руска јединица одмах преко границе која се спрема да нападне, онда им здрав разум налаже да им се дозволи да користе оружје добијено од Сједињених Држава за самоодбрану циљано и ограниченог обима употребе", рекао је он.

image