Свет

Ново заоштравање: Бајден одобрио укључивање америчких трупа у случају "кинеске инвазије" на Тајван

Амерички председник није искључио могућност да Украјина остане ван НАТО-а после завршетка сукоба, али је напоменуо да САД намеравају да наставе да подржавају Кијев
Ново заоштравање: Бајден одобрио укључивање америчких трупа у случају "кинеске инвазије" на Тајван© US Joint Staff/via Globallookpress.com

Амерички председник Џозеф Бајден дозволио је укључивање америчке војске да помогне Тајвану у случају "кинеске инвазије", пише "Тајм".

"Не искључујем употребу америчких војних снага. Постоје разлике између распоређивања на копну, ваздухопловних снага, поморских снага и тако даље", казао је Бајден, одговарајући на питање да ли би Сједињене Државе могле да стационирају америчке трупе на Тајвану у случају "кинеске инвазије".

Истовремено, Бајден је одбио да одговори на питање да ли би САД могле да искористе своје базе на Филипинима и у Јапану за извођење удара.

Говорећи о Украјини, амерички председник није искључио могућност да та земља остане ван НАТО-а после завршетка сукоба, али је напоменуо да САД намеравају да наставе да подржавају Кијев.

"Мир у Украјини значи да је Русија никада не окупира – тако изгледа мир. И то не значи НАТО, да су део НАТО-а. То значи да с њима имамо такве односе као и са другим земљама којима испоручујемо оружје, да би могли да се бране у будућности", рекао је Бајден.

Осим тога, Бајден је признао да су европске земље потрошиле више за помоћ Украјини него САД.

image