Свет

Моди прогласио победу своје коалиције, Вучић: Уверен сам да ће Индија наставити путем успеха

На изборима у Индији гласало је 312 милиона жена, чиме је постављен светски рекорд
Моди прогласио победу своје коалиције, Вучић: Уверен сам да ће Индија наставити путем успеха© Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki, File

Индијски премијер Нарендра Моди прогласио је данас победу своје коалиције Национална демократска алијанса (НДА) на општим изборима у тој земљи, пренео је Ројтерс.

Он је изјавио да је народ по трећи пут дао поверење његовој Националној демократској алијанси и обећао да ће наставити "добра дела почињена у претходној деценији".

Два кључна регионална савезника у коалицији подржала су га за премијера, упркос предвиђањима да његова странка неће добити већину на општим изборима.

Партија Телугу Десам (ТДП) и Џаната Дал (Уједињени) саопштиле су да је њихов савез пре избора са Модијевом партијом Баратија џаната (БЈП) нетакнут и да ће формирати следећу владу, преноси "Гардијан".

Према последњим прелиминарним подацима, коалиција Националне демократске алијансе коју предводи премијер Нарендра моди освојила је 290 од 543 места у парламенту, док је опозициона коалиција ИНДИЈА освојила 235.

Индијски премијер је током кампање поставио циљ од 400 мандата.

На претходним изборима 2019. године, НДА је освојила 352 мандата, а ИНДИЈА 94 мандата.

На парламентарним изборима у Индији гласало је 642 милиона људи, што је 1,5 пута више гласача него у изборима у свим државама групе Г7, саопштио је председник Изборне комисије Индије Раџив Кумар.

Он је у понедељак навео да је на изборима гласало 312 милиона жена, чиме је постављен светски рекорд, преноси "Бизнис стандард".

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Модију победу на изборима.

"Срдачне честитке Нарендри Модију на изборном успеху. Уверен сам да ће Индија наставити путем просперитета и импресивног успеха под Вашим мудрим вођством, као и да ћемо наставити да јачамо чврсто пријатељство између Индије и Србије", навео је Вучић на платформи Икс.

image