Свет

Швајцарска: Највећа парламентарна партија тражи да се Русија позове на конференцију о Украјини

Народна партија Швајцарске наводи да догађај не треба да буде "једнострана конференција о пропаганди и оружју"
Швајцарска: Највећа парламентарна партија тражи да се Русија позове на конференцију о Украјини© Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images

Највећа партија у швајцарском парламенту Народна партија Швајцарске (УДК), позива власти да позову Русију на конференцију о Украјини 15. и 16. јуна и тиме обезбеде "да се догађај не претвори у једнострану конференција о пропаганди и оружју", наводи се у саопштењу УДК, преносе "РИА Новости".

"УДК позива на учешће свих страна у сукобу како се не би створио утисак да Швајцарска организује конференцију за противнике Русије. То би било погубно и додатно би увукло Швајцарску у овај сукоб. Стога Савезно веће мора да учини све да и руска страна учествује на конференцији, што подразумева званичан писани позив из Швајцарске за Русију", наводи се у документу.

Народна партија Швајцарске је највећа партија у Националном савету Швајцарске, са 62 од 200 места.

Странка се противи уласку Швајцарске у ЕУ и НАТО јер сматра да неутралност земље треба да буде строга.

УДК се такође противи санкцијама Русији и испоруци швајцарског оружја Украјини.

Присталице строге неутралности у Швајцарској, које подржава највећа парламентарна странка у земљи, поднеле су 11. априла захтев Савезном већу за одржавање референдума о овом питању, прикупивши 130 хиљада потписа.

Швајцарска ће одржати конференцију о Украјини 15-16. јуна у близини града Луцерна, у летовалишту Бургеншток.

Око 80 земаља је потврдило учешће, али Русија неће присуствовати.

Прес-секретар амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за "РИА Новости" да Швајцарска није послала позив Руској Федерацији за учешће на самиту о Украјини, а да Москва ни у ком случају неће учествовати.

Додао је да је идеја о мировној конференцији, коју снажно промовишу организатори, неприхватљива за Руску Федерацију, јер не узима у обзир руске интересе.

image