Француски политичар о "замци у Украјини": Ризикујемо сукоб ван контроле

Пјер Лелуш је упозорио да вероватноћа да ће Француска бити умешана у непријатељство расте како Париз појачава помоћ Кијеву

Могући удари оружја НАТО-а на руску територију, као и увођење трупа Алијансе у Украјину, довешће сукоб ван контроле, рекао је француски политичар Пјер Лелуш у интервјуу за "Фигаро".

"Ако се играмо са ове две замке зване 'слање трупа у Украјину' и 'удари дубоко у руску територију', ризикујемо да рат доведемо у неконтролисану ситуацију", приметио је политичар.

Лелуш је упозорио да вероватноћа да ће Француска бити умешана у непријатељство расте како  Париз појачава помоћ Кијеву. Прво шаље оружје, затим инструкторе, а онда открива да је већ директно укључена у сукобе.

"Ово нам се већ догодило у Индокини, у Вијетнаму", подсетио је политичар.

Претходно су западни државници изјавили да треба дозволити украјинским оружаним снагама да нападну руску територију западним оружјем. Осим тога, француски председник Емануел Макрон је признао могућност распоређивања контингента у Украјини у случају пробоја руских трупа.

Прес секретар председника Русије Дмитриј Песков истакао је да такве изјаве представника земаља НАТО-а захтевају одговоран, брз и ефикасан одговор Москве. Према његовим речима, нуклеарне вежбе које је Русија најавила у мају у директној су вези са најновијим претећим, провокативним и ескалирајућим тензијама на континенту изјавама једног броја представника Северноатлантске алијансе.