Свет

Ванг Ји открива: За само недељу дана 45 земаља подржало мировни предлог Кине

Пекинг придаје велики значај напорима које улаже Швајцарска за решавање кризе, али Кина сама одлучује да ли ће учествовати у било каквим активностима у циљу договора, поручио је шеф кинеске дипломатије
Ванг Ји открива: За само недељу дана 45 земаља подржало мировни предлог Кинеwww.globallookpress.com © Peerapon Boonyakiat/Keystone Press Agency

Што више земаља подржава предлог Кине о Украјини, то су већи изгледи за постизање мира, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

"Дан за одржавање праве мировне конференције и изгледи за постизање мира су све ближи, ако више земаља буде подржавало 'Консензус у шест тачака'", казао је Ванг Ји у Пекингу на заједничкој конференцији за новинаре са шефом турске дипломатије Хаканом Фиданом.

Према његовим речима, турска страна је такође поздравила и високо оценила иницијативу Пекинга.

"Желим да вас обавестим да је за само недељу дана 45 земаља на пет континената на различите начине позитивно реаговало на 'Консензус од шест тачака', а њих 26 је потврдило приступ или да озбиљно размишља о томе", открио је кинески министар спољних послова.

Ванг Ји је навео да Пекинг придаје "велики значај раду који је Швајцарска спровела у припреми мировне конференције", али је подсетио да Кина "сама одлучује, на основу сопственог става, да ли ће учествовати у било каквим активностима у циљу договора".

Министар је нагласио да Кина верује да свет сада треба да изрази "објективније, уравнотеженије, позитивније и конструктивније мишљење о украјинској кризи".

Крајем маја, Кина и Бразил су формулисале заједничку изјаву, тачније документ од шест тачака, о окончању рата између Русије и Украјине. У њему се истиче да су преговори једино одрживо решење украјинске кризе.

Осим тога, Ванг Ји се залаже за међународну мировну конференцију, која би морала да се одржи "у погодном тренутку и да је признају и Русија и Украјина", као и да служи као платформа за "поштену расправу  о свим мировним плановима".

Бразил и Кина позивају све укључене земље да се придржавају три принципа за деескалацију ситуације: да не шире подручје сукоба, не интензивирају борбе и избегавају провокације.

image