Свет

Суђење Хантеру Бајдену: Нико није изнад закона

Тужилаштво је поротницима показало текстуалне поруке у којима је Бајден млађи договарао послове око дроге и разговарао о пушењу крека, међу којима су и неке послате неколико дана након куповине револвера "колт кобра" у октобру 2018.
Суђење Хантеру Бајдену: Нико није изнад закона© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Тужиоци у историјском суђењу Хантеру Бајдену, сину америчког председника Џозефа Бајдена, рекли су поротницима у уторак да значајни докази показују да је Бајден млађи лагао да би сакрио своју зависност од дроге како би могао илегално да купи оружје, док је одбрана рекла да није имао намеру да обмане.

Поротници у савезном суду у Делаверу чули су уводне речи тужилаштва и адвоката одбране на првом суђењу сину актуелног председника САД пре него што су први сведоци ушли у судницу, преноси Ројтерс.

Тужилаштво је поротницима показало текстуалне поруке у којима је Хантер Бајден договарао послове око дроге и разговарао о пушењу крека, међу којима су и неке послате неколико дана након куповине револвера "колт кобра" у октобру 2018.

Такође су пуштали одломке из верзије аудио књиге његове аутобиографије у којој је описао своје трагање за креком у време када је купио оружје.

Тужилац Дерек Хајнс је током уводне речи рекао да су "докази огромни" и написани сопственим речима оптуженог.

Хантер Бајден (54) изјаснио се да није крив по три кривична дела која га терете да није открио да је користио дрогу када је купио пиштољ и да је илегално поседовао оружје 11 дана.

Суђење, којим је председавала америчка окружна судија Мерилен Норејка, почело је након што је Доналд Трамп прошле недеље постао први бивши председник САД који је осуђен за кривично дело. 

Адвокат одбране Еб Лоуел рекао је поротницима у уводној речи да нико не оспорава да је Хантер Бајден био зависник пре и после куповине оружја. Али Лоуел је рекао поротницима да је у обрасцу за куповину оружја Хантера Бајдена питање било само да ли је тренутно зависник, а не да ли је користио дрогу у прошлости, додајући да његов клијент није имао "намеру да обмане".

Хантеру се суди у родном граду Бајденових, Вилмингтону, а ако буде осуђен по свим тачкама оптужнице, прети му казна до 25 година затвора, мада оптужени углавном добијају краће казне.

Агент ФБИ Ерика Џенсен позвана је као први сведок оптужбе и она је сведочила о порукама Хантера Бајдена, банковним евиденцијама и писању о његовој употреби дроге.

То је укључивало поруку дан након што је Хантер Бајден купио пиштољ у којој је написао да "чека дилера по имену Муки" и другу следећи дан у пише да је спавао на врху аутомобила и пушио крек.

Хајнс је питао Џенсен о аутобиографији Хантера Бајдена из 2021. "Лепе ствари", у којој је документовао своју зависност. Хајнс је пустио око 30 минута одломка из аудио-књиге, међу којима су били пасуси у којима је детаљно описао свој стални лов на дрогу и оно што је назвао својом "супермоћи – проналажење крека било када и било где".

Џенсен је такође говорила о изводима из банке који показују да је Хантер готово свакодневно подизао готовину, у укупном износу од 151.000 долара, од септембра до новембра 2018. године, у којем је и период куповине оружја.

Хајнс је, иначе, рекао да ће тужиоци за сведока позвати бившу супругу Хантера Бајдена, Кетлин Буле, која га је у бракоразводном поступку 2017. оптужила за расипање новца на дрогу, алкохол и проститутке.

Очекује се да ће сведочити и Хали Бајден, удовица Боа Бајдена, Хантеровог брата који је преминуо од рака 2015. године.

image