Јужна Кореја и САД започеле велику војну вежбу, најава нових у близини демаркационе линије

Пјонгјанг је од четвртка послао скоро 1.000 балона са смећем у Јужну Кореју у, како је саопштено у Пјонгјангу, кампањи против јужнокорејских активиста који шаљу балоне са пропагандним материјалом у којем се критикују севернокорејске власти

Јужнокорејске и америчке трупе започеле су велику војну вежбу преласка реке, са циљем побољшања заједничких оперативних способности, саопштила је данас јужнокорејска војска.

Петодневне вежбе почеле су у понедељак на реци Намхан у Јоџуу, 61 километар југоисточно од Сеула, а у њима између осталог учествују хеликоптери ЦХ-47Д, тенкови К1А2 и оклопна возила К808, наводи се у саопштењу, преноси Јонхап.

Јужна Кореја је спремна и да поново покрене артиљеријске вежбе у близини војне демаркационе линије са Северном Корејом и северозападних граничних острва већ током овог месеца, рекли су данас војни извори агенцији, након што је Сеул јуче ефективно суспендовао споразум са Пјонгјангом за смањење тензија из 2018.

Јужнокорејски председнички Савет за националну безбедност (НСЦ) раније је одлучио да суспендује војни споразум са Пјонгјангом из 2018. године док се не обнови међусобно поверење, као одговор на масовно слање балона са смећем из Северне у Јужну Кореју.

Пјонгјанг је од четвртка послао скоро 1.000 балона са смећем у Јужну Кореју у, како је саопштено у Пјонгјангу, кампањи против јужнокорејских активиста који шаљу балоне са пропагандним материјалом у којем се критикују севернокорејске власти.

У априлу 2018. године, тадашњи јужнокорејски председник Мун Џае Ин и врховни лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састали су се у селу Панмунџом и потписали Панмунџомску декларацију, након чега је уследила заједничка декларација потписана у Пјонгјангу у септембру 2018. године.

Војни споразум, анекс заједничкој декларацији, потписан је 19. септембра 2018. године, како би се зауставила сва непријатељска војна дејства и успоставиле тампон зоне преко међукорејске границе на земљи, на мору и у ваздуху.