Свет

Наоружани нападачи у Мексику убили градоначелницу: Упуцана 19 пута

Јоланда Санчез убијена је у Котију којим је управљала од септембра 2021.
Наоружани нападачи у Мексику убили градоначелницу: Упуцана 19 путаwww.globallookpress.com © © Rick Cruz

Наоружани нападачи убили су у Мексику градоначелницу Котија Јоланду Санчез, само неколико сати након што је Клаудија Шејнбаум изабрана за прву жену председницу у тој земљи.

Јоланда Санчез је упуцана у понедељак у граду Котија, којим је управљала од септембра 2021, а реч је о првој жени која је вршила ту дужност у Мексику, преноси Би-Би-Си.

Локални медији наводе да је упуцана 19 пута и да је умрла у болници убрзо након напада, а у пуцњави је убијен и њен телохранитељ.

Полиција за сада није извршила хапшења повезана с нападом.

Санчез је, након што је преузела дужност у септембру 2021, пријавила да је примала претње смрћу.

У 2023. је била отета а отмичари су је ослободили после три дана.

Санчез је убијена мање од 24 сата пошто је Мексико на изборима одабрао своју прву жену председницу Клаудију Шејнбаум, која ће положити заклетву 1. септембра.

Шејнбаум, бивша градоначелница Мексико Ситија најавила да ће наставити политику председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора чија је дугогодишња савезница.

Највећи избори икад одржани у Мексику били су уједно и најнасилнији у модерној историји, а према званичним подацима, више од 20 људи који су се кандидовали за функцију убијено је од септембра, док независна истраживања показују да је тај број готово 40.

image