Свет

Обрт у Бриселу: Лајчак остаје ЕУ изасланик?

Међу онима који би могли да наследе Лајчака помиње се бивши фински министар спољних послова Пека Хависто, као и дански дипломата Петер Соренсен
Обрт у Бриселу: Лајчак остаје ЕУ изасланик?© Tanjug/FOTO STA/DANIEL NOVAKOVIČ

Иако је именован за амбасадора ЕУ у Швајцарској, где би његов мандат требало да почне од 1. септембра ове године, Мирославу Лајчаку мандат специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине може бити продужен још неко време, како не би дошло до "вакума" на овој функцији.

Ово су за "Коху" рекли дипломатски извори ЕУ у Бриселу, који потврђују да ће избор Лајчаковог наследника морати да сачека завршетак процедура за избор нових лидера у институцијама Европске уније, које ће уследити након завршетка европских избора који ће бити одржани од четвртка до недеље ове недеље.

У ЕУ очекују да Лајчаковог наследника именује особа која ће доћи на место високог представника за спољну политику и безбедност, односно наследник Жозепа Бореља. Како за то треба времена, Лајчаку ће мандат бити продужен до именовања његовог наследника.

Међу онима који би могли да га наследе помиње се бивши фински министар спољних послова Пека Хависто, као и дански дипломата Петер Соренсен.

За Лајчаковог наследника, такође се и помињао и бивши председник Словеније Борут Пахор.

Пахор је прошлог месеца у интервјуу за РТВ Словеније рекао да има низ идеја како да се освежи или оживи дијалог који је тренутно у застоју.

Међутим, у овом тренутку, кажу европске дипломате, прерано је прогнозирати ко ће бити на тој функцији, јер о томе треба да одлучи високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, који ће заменити Жозепа Бореља.

Дипломате у ЕУ оцењују да нису задовољне досадашњим током дијалога, али за неуспехе окривљују Београд и Приштину, јер оцењују да "нису показали спремност и искреност да се конструктивно ангажују у спровођење обавеза из дијалога".

Стано: Лачаков мандат ће трајати још неколико месеци

И портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да ће Лајчаков мандат трајати и наредних месеци и додао је да је он у потпуности ангажован са партнерима у региону, ЕУ и на међународној сцени како би се покренуле ствари у оквиру дијалога и помогло у решавању питања из дијалога.

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу, на питање како ће се одвијати дијалог током транзиционог периода након избора у ЕУ и да ли ће мандат Лајчака бити продужен за неколико месеци, рекао да транзициони период не утиче на специјалног изасланика ЕУ за дијалог.

"Специјални изасланик ЕУ има мандат, тренутно је мандат актуелног специјалног изасланика за дијалог и даље у току и трајаће наредних месеци. Он је у потпуности ангажован у интеракцијама са низом партнера, како у региону и у ЕУ, тако и на међународној сцени, како би покушали да покрену ствари и помогну странама да решавају питања, једно за другим, уз приоритет хитног спровођења такозваног Охридског споразума", рекао је Стано, преноси Танјуг.

Стано је, на питање да ли ће ЕУ ускоро сазвати нови састанак у оквиру дијалога, рекао да ЕУ у овом тренутку нема шта да најави и истакао да је Брисел најављивао сваки састанак у вези са дијалогом којим посредује ЕУ када је то било прикладно.

image