Бајденови против Бајденових: Како је суђење председниковом сину поделило владајућу породицу

Породица се поделила – снајке сведоче за тужилаштво, а остали за одбрану

Бела кућа постала је тесна јер су Бајденова "чељад" у потпуности "побеснела" – суђење сину америчког председника, Хантеру, због оптужби да је лагао о употреби дроге на обрасцима за пријаву приликом куповине пиштоља, како јавља "Аксиос", претвориће се у процес "Бајденови против Бајденових".

Породица је у потпуности подељена јер ће се као сведоци тужилаштва појавити, наиме, Хантерова бивша супруга Кетлин Бул, као и удовица његовог брата хали Бајден. Брат председника Бајдена Џејмс Џими Бајден и Кетлинина ћерка Наоми Бајден могле би да сведоче у корист одбране.

Бул и Хали ће вероватно сведочити о Хантеровој зависности од крека, док ће Џими и Наоми вероватно сведочити о Хантеровом психичком стању у тренутку када је купио пиштољ у Вилмингтону.

У својој уводној речи у уторак, Хантеров главни бранилац Аби Лоуел је више пута сваљивао кривицу на Хали (снају) која је била у романтичној вези са Хантером у октобру 2018.

Тада је Хантер, који се борио са зависношћу од алкохола и крека, купио пиштољ и наводно прекршио закон тако што је потписао савезни формулар у којем се наводи да није корисник дроге. Хали је, како тврди адвокат, пронашла пиштољ и направила хаос, "избезумила се" и оставила га у контејнеру у близини продавнице прехрамбених производа у Делаверу.

Лоуел је такође приметио да је "Хели, а не Хантер" та која је бацила пиштољ тамо где је неко други могао да га пронађе.

Прва дама Џил Бајден, Џо и Џилина ћерка Ешли Бајден, Хантеров ујак Џек Овенс и Хантерова супруга Мелиса, сви су били у публици током процеса.

Председник Бајден је у понедељак издао саопштење у којем подржава Хантера, рекавши да су он и Џил "тако поносни на човека какав је данас. Хантерова отпорност у суочавању са недаћама и снага коју је показао током свог опоравка нас инспиришу".

Текстуалне поруке које су представљене на суду у уторак показују да је Хали Бајден извадила пиштољ из Хантеровог камиона и бацила га јер се плашила за безбедност Хантера и своје деце.

Пиштољ је пронашао други човек пре него што су Хали и Хантер успели да га узму, а полиција се умешала – очекује се да ће два полицајца сведочити.

Хантерове оптужбе за кривична дела носе и до 25 година затвора након осуде, иако је то реткост за оне који су први пут починили кривична дела.