Свет

Грузија наставља да шокира Запад: Разматра се и закон против ЛГБТ пропаганде

Након доношења Закона о страним агентима, Тбилиси је поново узнемирио Брисел и Вашингтон
Грузија наставља да шокира Запад: Разматра се и закон против ЛГБТ пропаганде© Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Грузијски законодавци поново су наљутили Вашингтон и Брисел: после закона о страним агентима могао би да буде усвојен нови за заштиту породице, који је, како оцењује "Блумберг" – "у руском стилу".

Владајућа партија "Грузијски сан" предложила је, наиме, пакет мера за заштиту од пропаганде нетрадиционалних односа.

"Мере против ЛГБТ пропаганде би забраниле приказивање истополних веза у филмовима, телевизији и рекламама, забраниле би регистрацију истополних бракова и учиниле незаконитим усвајање деце за нехетеросексуалне парове", рекао је Шалва Папуашвили, посланик грузијског парламента.

Претходно је Грузијски сан усвојио закон о страним агентима: сада ће организације и појединци који примају најмање 20 одсто прихода из иностранства морати да се декларишу као страни агенти, иначе ће их чекати новчане и затворске казне. САД и ЕУ критиковале су овај документ, рекавши да је Владимир Путин предузео сличне мере у Русији да "сруши продемократске групе у Русији".

Запад, али и грузијска опозиција оцењују закон о породичним вредностима као "још један корак ка ауторитарном режиму" и као покушај да се "залепи ЛГБТ етикета на Западу", преноси "Блумберг".

"Прогон ЛГБТ особа у руском стилу је још једна црвена застава за европске амбиције Грузије", написао је шеф комитета за одбрану Бундестага Мајкл Рот на друштвеној мрежи Икс.

Званичници у Вашингтону и Бриселу нагласили су да би нови закони Грузије могли да постану препрека за придруживање ЕУ и НАТО-у, наводи се у чланку.

image