Сноуден упозорава да би покушаји регулације АИ могли да угуше њен потенцијал

Вештачка интелигенција напредује пребрзо да би била потиснута, упозорио је узбуњивач

Узбуњивач Едвард Сноуден упозорио је да владе и корпорације покушавају да преузму контролу над вештачком интелигенцијом, што потенцијално чини технологију која се брзо развија мање корисном.

"Сведоци смо рођења детета са потпуно новом новом технологијом, а већ видимо како вукодлаци почињу да круже", рекао је Сноуден који се видео-линком укључио на догађај СуперАИ у Сингапуру.

Владе широм света, укључујући САД, раде на свом регулаторном приступу АИ након што су популарне услуге као што је ЧетГПТ разоткриле потенцијал технологије. Европска унија је усвојила свеобухватан закон о заштити (од) технологије, док у Кини ниједна компанија не може да произведе услугу вештачке интелигенције без одговарајућих одобрења, објашњава "Блумберг".

Појава генеративне вештачке интелигенције покренула је жестоку дебату о опасностима које технологија представља за човечанство, почевши од ширења дезинформација и кршења приватности. Заговорници АИ тврде да технологији треба дозволити да природно цвета.

Сноуден је изразио забринутост због све веће контроле великих технолошких платформи, као што је "Алфабет" имају над садржајем вештачке интелигенције. Ризик је што људи покушавају да "убризгају своју политику у моћне моделе и наметну их", рекао је он.

Међутим, Сноуден сматра да покушаји да се контролише вештачка интелигенција на крају неће успети јер се технологија развија пребрзо, са новим иновацијама које се стално појављују.

"Они ће изградити брану око нас, али морамо да се побринемо да то не заустави наш ток", рекао је он.

Некадашњи сарадник Агенције за националну безбедност, Сноуден је одао високо поверљиве информације о америчким међународним програмима надзора пре него што је побегао у Русију 2013. Председник Владимир Путин му је дао руско држављанство 2022. године.

Сноуден живи далеко од очију јавности, али је активан на Иксу где коментарише разне теме – од подршке колеги узбуњивачу Џулијану Асанжу, до инфлације у САД.

У Сингапуру, позвао је публику да се "не плаши да пркоси консензусу. То би могло да вас ували у невоље, али бићете много ближе томе да будете у праву."