Свет

Писторијус: Дозвољавамо Украјини да нападне Русију само на одређеном подручју

Мислим да овде нема шта да се дода, рекао је немачки министар одбране
Писторијус: Дозвољавамо Украјини да нападне Русију само на одређеном подручју© Tanjug/Sabina Crisan/dpa via AP

Одговарајући на питање посланика Бундестага да ли ће Берлин дозволити Кијеву да користи оружје које испоручује широм Русије, немачки министар одбране Борис Писторијус је рекао да је реч о дозволи за одбијање напада само на одређеном подручју – положајима на руској територији у близини Харковске области.

"Одлука канцелара да дозволи употребу оружја које је испоручио Берлин ограничена је на одређене регионе Украјине, што такође ограничава њихову употребу за нападе. Тако да мислим да овде нема шта да се дода", рекао је Писторијус, одговарајући на питање посланика да ли би Немачка дозволила употребу свог наоружања за снабдевање Кијевом.

Немачки генерал Кристијан Фројдинг, који руководи специјалним штабом за Украјину при немачком Министарству одбране, изјавио је раније ове седмице да је Немачка дозволила Украјини да користи ПВО систем "патриот" који јој је донирала да обори руске циљеве изнад руске територије.

"Сасвим је могуће да ће се системи 'патриот' сада користити и у области Харкова и над Русијом. Они се могу користити у оквиру међународног права", рекао је генерал за немачку телевизију АРД.

Он није прецизирао да ли је Украјина до сада користила те системе да гађа циљеве изнад руске територије.

Раније је представник америчког Стејт департмента рекао за "РИА Новости" да је амерички председник Џозеф Бајден дозволио Украјини да користи америчко оружје за противбатеријску борбу против циљева на руској територији који угрожавају област Харкова, али је оставио на снази забрану употребе АТАЦМС-а, оперативно-тактичке ракете и друга оружја великог домета.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг приметио да су неки савезници, укључујући Велику Британију, снабдевали Украјину својим оружјем "без икаквих ограничења" усред расправе држава Алијансе да укину ограничења Кијеву на употребу западног оружја за нападе на руску територију.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да представници земаља НАТО-а морају да буду свесни "чиме се играју" када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да удари "легитимне циљеве" дубоко у руску територију ракетним системима Запада.

image