Свет

"Биг Мек" против "Супермека": "Мекдоналдс" изгубио битку у Европској унији

У пресуди највишег суда ЕУ наводи се да гигант брзе хране више не може пилећи бургер да зове "биг мек"
"Биг Мек" против "Супермека": "Мекдоналдс" изгубио битку у Европској унијиGetty © NurPhoto / Contributor

"Мекдоналдс" је изгубио правну битку у Европској унији да користи заштитни знак "биг мек" мимо говеђих хамбургера.

Голијат у свету брзе хране изгубио је пред Општим судом ЕУ случај против "Супермека", мањег ирског ланца познатог по риби и помфриту као и по хамбургерима. "Супермек" је навео да их заштитни знак "Мекдоналдса" спречава да се прошире широм ЕУ.

Судије ЕУ рекле су да "Мекдоналдс" није доказао да је спорна ознака стављена у стварну употребу за друге производе као што су пилећи бургери, наводи се у образложењу.

Извршни директор "Супермека" Пат Мекдонах рекао је да пресуда представља подршку "малим предузећима свуда која се супротстављају моћним глобалним ентитетима".

"Знали смо када смо кренули у ову битку да је то сценарио Давида против Голијата", навео је директор фирме која се готово десет година бори око бренда "биг мек" са "Мекдоналдсом".

Компанија је тврдила да "Мекдоналдс" не би требало да има ексклузивно право да користи фразу "биг мек" за друге ставке менија као што су јела од пилетине или ресторанске услуге, јер није ставио заштитни знак за употребу за додатне производе најмање пет година.

image