Свет

Украјина позвала Кину да ипак присуствује мировном самиту у Швајцарској: Они неће без Русије

Русија није позвана да учествује на овом састанку, а званични Пекинг је раније саопштио да ће се држати по страни, уз образложење да је присуство обе зараћене стране предуслов за било какву суштинску мировну конференцију
Украјина позвала Кину да ипак присуствује мировном самиту у Швајцарској: Они неће без РусијеGetty © Lintao Zhang

Први заменик украјинског министра спољних послова током данашње посете Кини позвао је Пекинг да ипак пошаље делегацију на планирани мировни самит о Украјини заказан за 15. и 16. јун у Швајцарској. Украјински дипломата се нада, преноси Ројтерс, да је још могуће убедити Кину да присуствује овом самиту.

Русија није позвана да учествује на овом састанку, а званични Пекинг је раније саопштио да ће се држати по страни, уз образложење да је присуство обе зараћене стране предуслов за било какву суштинску мировну конференцију.

"Украјинска страна је изразила наду да би учешће Кине на догађају могло да буде добра прилика да се да практичан допринос постизању праведног и трајног мира у Украјини", саопштило је украјинско министарство спољних послова после састанка у Пекингу између првог заменика министра спољних послова Андрија Сибихе и заменика министра спољних послова Кине Сун Вејдонга.

Украјина је саопштила да је више од 100 земаља прихватило њен позив на самит на којем ће се разговарати о одредбама мировног плана који је изнео Владимир Зеленски.

Москва је оценила идеју мировног самита без њеног учешћа као бесмислену, а Украјина је оптужила Русију да тиме покушава да омете конференцију.

Само неколико дана пре него што је Москва започела Специјалну војну операцију у Украјини 2022. године, Кина је прогласила партнерство "без граница" с Русијом, али је у том сукобу заузела неутралан став.

image