Свет

Републикански сенатор: Украјина је користила америчко оружје за нападе на Русију

Оружје је коришћено у складу са недавно одобреним смерницама председника Бајдена које дозвољавају употребу америчког наоружања за нападе унутар Русије у ограничене сврхе одбране Харкова, наводи званичник
Републикански сенатор: Украјина је користила америчко оружје за нападе на РусијуGetty © Scott Peterson

Украјина је у последњих неколико дана користила америчко оружје за ударе унутар руске територије, сазнања су једног америчког сенатора и једног западног званичника.

Оружје је коришћено у складу са недавно одобреним смерницама председника Џозефа Бајдена које дозвољавају употребу америчког наоружања за нападе унутар Русије у ограничене сврхе одбране Харкова, другог по величини града Украјине, преноси АП.

Западни званичник није био овлашћен да јавно коментарише ову осетљиву тему и говорио је под условом да остане анониман, док је републикански сенатор Мајк Раундз из Јужне Дакоте, члан Сенатског одбора за оружане снаге, потврдио је украјинске ударе америчким оружјем, али није желео да открије како је дошао до те информације.

Бајденова директива дозвољава употребу америчког оружја за ударе на руске снагекоје нападају или се припремају за нападе, али она не мења америчку политику која упућује Украјину да не користи америчке АТАЦМС ракете средњег домета или друге пројектиле за ударе унутар руске територије, тврде амерички званичници.

Руски председник Владимир Путин недавно је изјавио је да представници земаља НАТО-а морају да буду свесни "чиме се играју" када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да удари "легитимне циљеве" дубоко у руску територију ракетним системима Запада.

image