Свет

Бивша девојка Хантера Бајдена: Пушио је крек чим устане, па на сваких 20 минута

Зои Кестан описивала је сусрете са "застрашујућим" дилерима дроге, као и тражење рецепта на интернету за претварање кокаина у праху у крек
Бивша девојка Хантера Бајдена: Пушио је крек чим устане, па на сваких 20 минута© Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Суђење сину америчког председника, Хантеру Бајдену, због оптужби за нелегално поседовање оружја и коришћење наркотика, настављено је пред судом у Вилмингтону исказима његове бивше супруге и некадашње девојке које су описивале како се дрогирао.

Зои Кестан, бивша девојка Хантера Бајдена, сведочила је да је он пушио крек "отприлике сваких 20 минута" када су се упознали, преноси Би-Би-Си.

Она је рекла да се син председника САД дрогирао у луксузним хотелима у Лос Анђелесу, и да понекад данима није излазио из собе.

Све се то дешавало неколико месеци пре него што је 2018. купио пиштољ, тврди она.

"Пушио је крек чим устане из кревета", рекла је Зои Кестан и описивала сусрете са "застрашујућим" дилерима дроге, као и тражење рецепта на интернету за претварање кокаина у праху у крек.

Кестан је била и први сведок на суђењу сину америчког председника. Тужилаштво покушава да докаже да је Хантер Бајден свесно прекршио закон јер је лагао да не користи дрогу, у моменту када је купио пиштољ у октобру 2018.

Кетлин Бул, бивша супруга Хантера Бајдена која се од њега развела 2017. године, такође је 20 минута сведочила о томе како је открила да се он дрогира.
Тужилаштво планира да као сведока позове и Хејли Бајден, удовицу покојног Хантеровог брата, Боа Бајдена.

Хантер Бајден се изјаснио да није крив за три тачке оптужнице које га терете да је лагао о злоупотреби дрога када је куповао пиштољ. Он је јавно говорио о употреби дрога и писао о томе у својим мемоарима. Судији је рекао да се не дрогира од 2019.

Његов адвокат Ејб Лоуел каже да Хантер Бајден није користио дрогу у то време и да му није био циљ да неког обмане.

Кестан је сведочила и о поруци коју јој је Хантер Бајден послао месец дана пошто је купио пиштољ, у којој је рекао да ће можда успети да се скине са дрога, али "да ће увек бити зависник".

Она је рекла да га није видела неколико недеља пре и након што је купио пиштољ. Такође је рекла да је Хантер себе описивао као зависника, али више у смислу особе која се опоравља од злоупотребе наркотика.

Лоуел је пороти рекао и да су СМС поруке о дроги, о којима је сведочила агенткиња ФБИ, биле послате месецима пошто је оружје одузето од Бајдена.

Он је такође унакрсно испитивао сведока тужилаштва, агента ФБИ Ерику Џенсен, и покушавао да оспори тврдње да је Хантер Бајден подигао 151.000 долара у кешу у време када је купио пиштољ, како би куповао дрогу.

Џенсен је признала да не зна да ли је тај новац користио за плаћање смештаја, или друге ствари.

Тужилац Дерек Хајнс је рекао да је Бајденов син алкохол и друге ствари плаћао картицама.

"Да ли дилери дроге прихватају картице?", питао је тужилац Џенсен, на шта је она одговорила - "Не, да ја знам".

image