Свет

Италијански медиј: Европа је на путу ескалације рата са Русијом без повратка

Слање трупа западноевропских држава у Украјини, тврди италијански сајт, неминовно ће изазвати реакцију Кремља, а тада ћемо се суочити са жестоким нуклеарним одговором руског медведа
Италијански медиј: Европа је на путу ескалације рата са Русијом без повраткаGetty © © CORBIS/Corbis

У почетку, позиви да се званично пошаљу трупе западноевропских држава у Украјину, деловалу су као вербална неумереност Јенса Столтенберга, пише италијански портал "Електомагацине", али то само потврђује изреку "номен ест омен": Столтенберг је "планина", али планина сачињена од глупости, идиотизма и лудила.

Затим се у давање ратоборних изјава укључио и Жозеп Борељ, који је најбескориснији и најбезначајнији лик на европској политичкој сцени. Овај бирократа за себе тврди да је министар иностраних послова Уније, а то је већ смешно.

Последњи су се на сцену попели Шолц и Макрон. Ствари су тада постале крајње озбиљне.

Наравно, Шолцу и Макрону је претходила неумереност осталих чланица НАТО-а. Уобичајене глупости, које слушамо од балтичких република, Финска, која тек што je приступила Аијанси, Пољска, за коју сви кажу да је изузетна војна сила. Али, то смо могли чути и 1939. године.

Заиста, варшавска влада је била уверена да ће њене трупе стићи у Берлин за само недељу дана. Сви знају шта је после било, а тога би Пољаци требало да се први присете.

Када су на сцену ступиле Немачка и Француска, игра је постала и опасна и ризична. Шолц је можда најдосаднији канцелар у немачкој историји. Макрон је имитација Наполеона, коју је направио неки комичар. Али, ако Париз и Берлин дозволе Украјинцима да гађају Москву и Санкт Петербург, ствари ће постати заиста страшне.

Британска позиција је, наравно, већ неко време иста. Једини који се, чини се, томе противе, осим Мађарске, Словачке и вероватно неких балканских земаља, јесу Италијани и Шпанци. Али, то је превише слаба опозиција.

За сада, Вашингтон кочи ове акције. Или боље речено: Пентагон је тај који кочи акције. Војска боље од других схвата ризике које представља таква ескалација рата. Поготово зато што би они тада требало да се боре.

Ипак, одлука је политичка. Унутар Бајденове администрације, која се до сада опрезно противила, побеђују присталице ескалације рата са Русијом.

У САД се приближавају избори. Одлазећи председник неће моћи ништа да постигне јер му је на леђима неуспех у Украјини. То је кратковида рачуница. Распоређивање западног наоружања не би могло да преокрене сада већ јасно дефинисан исход рата у Украјини.

Напротив, то би изазвало реакцију Кремља. Путин је већ јасно ставио до знања да би у таквој ситуацији не само Украјина нестала са мапе, већ и многе друге европске земље. Европа ће платити веома високу цену.

Цена коју, заправо, нисмо спремни да платимо. Јер, како закључује италијански портал, ратне игре Столтенберга, Бореља и осталих су једна ствар, али сасвим другачија ствар је када се суочимо са нуклеарним одговором руског медведа.

image