Свет

Шолц поново прети: Украјина би могла да употреби западно оружје

Немачки канцелар је поновио да Украјина може да користи оружје које им шаље Немачка "увек у складу са међународним правним обавезама"
Шолц поново прети: Украјина би могла да употреби западно оружје© Kay Nietfeld/dpa viaTanjug/ AP

Украјина би могла да употреби оружје које јој шаље Запад да се одбрани од напада који долазе из саме Русије, као што су они на Харковску област, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

"Да би се одбранила од таквих напада, Украјина може такође да користи оружје које смо испоручили ми и наши савезници увек у складу са међународним правним обавезама", рекао је Шолц у Бундестагу, пренео је Ројтерс.

Претходно је портпарол Владе Немачке Штефен Хебестрајт објавио да Немачка "даје Украјини зелено светло да користи НАТО оружје против војних циљева унутар Русије и ван зоне сукоба" будући да је, како је рекао, "Запад уверен да Украјина, по међународном праву, има право да се брани од руских напада".

Шолцови коментари уследили су након што је руски председник Владимир Путин упозорио да би дозвољавање Украјини да напада територију Русије све снажнијим оружјем представљало озбиљну ескалацију која би приближила Запад рату са Русијом.

image