Свет

Још један крах: Зеленски нема подршку Азије

Зеленски и Запад предуго су игнорисали Азију због подршке Украјини, али и да је сада прекасно, оцењује се у чланку
Још један крах: Зеленски нема подршку Азије© Tanjug/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

Покушај Владимира Зеленског да придобије подршку Азије пропао је од стране лидера земаља у том региону, само је председник Источног Тимора пристао да учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској, преноси "Блумберг".

"У време писања овог текста, изгледа да ће само Хозе Рамос-Хорта, председник Источног Тимора, и Сим Ен, виши државни министар спољних послова Сингапура, отићи у Азију", наводи се у чланку.

Како је наведено, придружиће им се и представник Филипина.

"Зеленски је дошао да прода идеју да Азија треба да подржи Украјину. Али, његов предлог је пропао", наводи "Блумберг", напомињући да су Зеленски и Запад предуго игнорисали Азију због подршке Украјини, а да је сада прекасно.

Швајцарска ће одржати конференцију о Украјини 15. и 16. јуна у близини града Луцерна, у летовалишту Бургеншток.

Око 80 земаља је потврдило учешће, али Русија неће присуствовати.

Прес-секретар амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за "РИА Новости" да Швајцарска није послала позив Руској Федерацији за учешће на самиту о Украјини, а да Москва ни у ком случају неће учествовати.

Додао је да је идеја о мировној конференцији, коју снажно промовишу организатори, неприхватљива за Руску Федерацију, јер не узима у обзир руске интересе.

image